Годишњи извјештај Музеја Семберије пред одборницима :: Semberija INFO ::

 

Годишњи извјештај Музеја Семберије пред одборницима


На јулском засиједању Скупштине града Бијељине (29. јул), пред одборницима ће се наћи и Годишњи извјештај о раду Музеја Семберије за 2019. годину, са планом рада за 2020. годину.

Одјељење за друштвене дјелатности сматра да Годишњи извјештај о раду за 2019. годину са Планом рада за 2020. годину Музеја Семберије задовољава скупштинске стандарде, те га упућује Скупштини на разматрање и усвајање. Годишњи извјештај и план рада Музеја Семберије разматрао је  и градоначелник, те га је на разматрање и усвајање прослиједио Скупштини града. 

Музеј Семберије је једини музеј у Републици Српској  који се не финансира из републичког буџета, него само из буџета града Бијељине.  

Музеј Семберије, који је дефинисан као непрофитна, стална установа у служби друштва и његовог развој, установа је општег типа која његује све основне музејске дисциплине  и има сталне поставке  за археологију, етнологију  и историју, као и одговарајуће депое  ових основних музејских збирки, те посједује још и умјетничку и природњачку колекцију. Музеј посједује и стручну библиотеку, фототеку и хемеротеку. 

Током 2019. године Музеј Семберије је реализовао све планиране активности,  међу којима је организација 10 повремених и гостујућих изложби, затим смотре археолошких и етнолошких документаних филмова, те организација манифестације Ноћ музеја и Путологије. 

Посјете музеју су можда најпрепознатљивији показатељ о раду и друштвеној улози установе. Током 2019. музеј је посјетило 7.339 лица, што је за око 2000 више у односу на 2018. 

Сарадња са другим музејима и установама била је на добром нивоу, а уобичајено су наставили са праксом музејске подршке бројним научним и стручним радницима.  Као и ранијих година ова установа је давала активан допринос у раду разних градских комисија и одбора.

Када је ријеч о плановима за 2020. годину,  очекују да ће, као и претходних година, успјешно реализовати традиционалне музејске активности. Тако ће и ове године аплицирати на конкурс Министарства цивилних послова БиХ, а планиране  обимне теренске активности пратиће и одговарајући рад на изради документације, писању стручних извјештаја, као и учешће на стручним скуповима. 

Материјални трошкови и средства за текуће одржавање објеката прецизно су буџетом дефинисани, са платама и инвестицијом на 272.500 марака. Утрошак ових буџетских средстава  обављаће према финансијском плану и програму преко трезора Града Бијерљине. У Музеју Семберије истичу да уколико у 2020. години  не буду прикључени на систем гасификационог гријања мораће да траже алтернативни начин гријања.

Семберија инфо