У ДОЊОЈ ТРНОВИ ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА :: Semberija INFO ::

 

У ДОЊОЈ ТРНОВИ ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА


У Доњој Трнови, код Угљевика, данас је обиљежено 79 година од дизања устанка против фашизма полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју палим борцима Народноослободилачког рата.

"У костурници овог спомен-парка из Другог свјетског рата похрањени су посмртни остаци 567 палих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава из НОР-а", рекао је предсједник СУБНОР-а Угљевик Ратко Ђурковић.



Он је истакао да споменик симболизује заједничку борбу партизана из Војводине, Срема и Источне Босне, а жртве чија су имена уклесана у камену углавном су били рањеници над којима је злочин извршила 13. СС Ханџар дивизија.

Вијенац је положио начелник општине Угљевик Василије Перић који је нагласио да је Доња Трнова симбол борбе за слободу.

"Овдје је рођен српски пјесник и гуслар Филип Вишњић који је пјесмама опјевао борбу српског народа за слободу од Турака, као и Првог српског устанка. Мјештани овог краја били су на страни правде и Србије тада у борби против Аустроугарске, а посебно 1941. године су се исказали у борби против фашизма", рекао је Перић новинарима.

Перић је напоменуо да је у Доњој Трнови рођен херој одбрамбено-отаџбинског рата пуковник Војске Републике Српске Милан Јовић који је живот дао за слободу српског народа.

Народни посланик у Скупштини Републике Српске, потпредсједник СП Далибор Стевић истакао је да је српски народ био један од најснажнијих стубова Европе у борби против фашизма.

"Веома је битно његовати сјећања на антифашизам и преносити млађим генерацијама, а јасно да кажемо да је српски народ од свих народа бивше Југославије убједљиво дао највише жртава у тој борби", рекао је Стевић.

Ове године није било организовано масовније окупљање поштовалаца антифашистичке борбе због мјера борбе портив корона вируса.

Општина Угљевик