ПРОГРАМ РАДА ГРАДСКОГ ПОЗОРИШТА СЕМБЕРИЈА :: Semberija INFO ::

 

ПРОГРАМ РАДА ГРАДСКОГ ПОЗОРИШТА СЕМБЕРИЈА


Бијељински одборници ће на редовној 38. сједници Скупштине града Бијељине, заказаној за сриједу, 29. јули,  расправљати, између осталог, о програму рада Јавне установе Градско позориште „Семберија" Бијељина за 2020. годину.

Према Општој репертоарској стратегији усвојеној на Умјетничком савјету бијељинско позориште треба да кроз први развојни период од четири године  формира репертоар у коме ће бити заступљени домаћи савремени и класични писци, као и страни савремени писци и класици. Поред основног ( премијерног драмског) репертоара позориште ће организовати и пратеће садржаје с циљем позоришне едукације, популаризације и подизања естетских критерија гледалаца.

Тако,  како су прецизирали, практичне дјелатности позоришта обухватају основни програм, репризни програм, пратећи програм и гостовања и размјене представа.

На програму  Градског позоришта за 2020. годину, у оквиру основног програма, налази се   драма ,,Комедија ометена у развоју“, по мотивима Франсоа Раблеа, коју су премијерно извели у фебруару 2020. године, те  ,,Голубија времена“, по аутобиографији и дјелима Бранка Ћопића, чије премијерно извођење је планирано за септембар.

Планирали су и представу већег продукцијског обима по неком од домаћих класика, у копродукцији са неким од реномираних позоришта Републике Српске, а термин реализације је у децембар 2020/фебруар 2021.

Градско позориште је планирало да предстасве у оквиру репризног програма изводи једном мјесечно у периоду од марта до јуна, а по двије представе мјесечно у периоду од септембра до децембра.

У периоду од септембра па до краја године у оквиру пратећег програма наћи ће се Драмска поезија Љубомира Симовића, почетак циклуса ,,поетски театар“; Портрет Војислава Брајовића, почетак циклуса ,,вече са драмским умјетником“; Успаванка за Алексију Рајчић, почетак циклуса ,,јавно читање драме“, представљање драме Ђорђа Косића, првонаграђеног на конкурсу Стеријиног позорја  за најбољу драму на српском језику за 2020. годину; Петер хандке у НП Републике Српске, почетак циклуса ,,промоција књиге из области позоришта“; Професионализам позоришта у РС, почетак циклуса ,,позоришна трибина“ и Мисија градских позоришта у култури, искуства из Словеније, циклус ,,позоришна трибина“.

Значајан дио рада Градског позоришта ,,Семберија“ треба да представља ју и гостовања  у другим градовима БиХ и Србије.  Значајно је то како због тога што ће то утицати на правилан развој новооснованог бијељинског попзоришта, тако и због тога што ће сваким гостовањем обезбиједити  бијељинској публици једну узвратну представу правог позоришта.

Семберија инфо