А.Д. ГРАД БИЈЕЉИНА: ГЛАВНИ ПАРТНЕР СЕМБЕРСКОГ ПОЉОПРИВРЕДНИКА :: Semberija INFO ::

 

А.Д. ГРАД БИЈЕЉИНА: ГЛАВНИ ПАРТНЕР СЕМБЕРСКОГ ПОЉОПРИВРЕДНИКА


Сваки град, свака средина има неку своју специфичност. Семберија, богата житница, мјесто вриједних домаћина, радних и поштених пољопривредника, засигурно има много својих специфичности и одлика, а једна од њих је свакако и велика Кванташка пијаца. Смјештена на самом улазу у Бијељину, из правца Брчког, надалеко је чувена, и ових дана изузетно је добро  посјећена.

Раденко Лукић, в.д. директор А.Д. ,,Град“ истиче да је за семберског пољопривредника Кванташка пијаца мјесто где своје производе, тешким радом произведене, може продати.

Семберци су навикли да имају Кванташку пијацу. Она је отворена 24 сата свакодневно, а када крене сезона продаје пољопривредних производа дан се споји са ноћу и нема разлике-тргује се свих 24 сата. Тако је и ове године. Продаја раног поврће кренула је крајем марта, од тада се сваким даном све више повећава, а свој врхунац достиже током јула, августа и септембра’’, наводи Лукић, нагласивши да је  ,,Град“ током цијеле године, а нарочито у овом периоду, на располагању пољопривредницима како би им помогли да успјешно продају своје производе.

Предузеће ,,Град“ располаже са површином од преко два хектара која се користи само за Кванташку пијацу. Цијела површина је асфалтирана и ограђена, а ноћу освијетљена, тако да се свих 24 сата на њој може да одвија трговина.

Вриједни пољопривредници увијек су знали да поврће када крене да зри, да тада спавања више нема - треба то све убрати  и продати, јер без тога узалудан је сваки посао. Управо из тог разлога, како кажу у овом предузећу, посао организују тако да Кванташка пијаца буде стално отворена.

Поред ње ту је и простор где се сваког уторка, који је на овом подручју увијек важио као пазарни дан, одвија и сточна пијаца, а ту је и вишенамјенска хала у којој је више од 150 предузетничких радњи које нуде различиту робу, како се каже, има свега ,,од игле до локомотиве“, наводи Лукић.

А све то смјештено је у Агротржном центру „Кнез Иво од Семберије“, који у овом тешком вријемену пандемије корона вируса чини све како би био и остао  мјесто где се продаје оно што жуљевите руке створише на овој богатој и надасве плодној земљи.

У ,,Граду“ поносно истичу да су и  поред свих недаћа задржали лидерско мјесто у области услуге која се тиче продаје пољопривредних производа који су произведени на овом подручју.

Имајући у виду да се ради и о производима који су осјетљиви на вањске утицаје, изградили смо објекат који има 14 продајних мјеста који су дати у закуп пољопривредницима. Направљени су од квалитетног изолационог материјала и у њима пољопривредни производи могу много дуже остати свјежи. Поред тога на цијелом платоу Кванташа означена су паркинг мјеста као и проходне улице, те је тако омогућено  уредно паркирање свих возила и избјегнуто је  стварање непотрбно великих гужви’’, наглашава директор ,,Града’’.
 
,,Град“ у доба короне

АД ,,Град“ је, као и многи други , са појавом пандемије корона вируса дошао у ситуацију да прекине све своје уобичајене дјелатности.
 

Свима нама је било тешко прихватити новонасталу ситуацију. Тешко је било повјеровати да може и то да се деси да капије Кванташке пијаце, бувљака и сточне пијаце буду затворене. Али, по одлуци Градског и Републичког штаба, све је морало престати са радом. Поступили смо тада као одговорни људи и све испоштовали. Неки дијелови Агротржног центра  били су затворени дуже од 45 дана. Није било лако. Забринути пољопривредници стално су звали да питају кад ће моћи на пијацу, јер почело је пристизати прво воће и поврће и било је питање шта с тим’’, прича Раденко Лукић, прецизирајући да су средином априла, уз мјере ограничења које су се морале поштовати, поново отворили врата Кванташке пијаце.

Није било лако тада, а није ни сада. Посла је пуно, а ковид је пуно тога пореметио и зауставио.

Нисмо се предали,  а и нећемо, од тога сви живимо. Моје колеге су схватиле озбиљност поруке када сам им рекао : „Слушајте, на нама је да сачувамо ово све, сви гледају у нас и морамо дати све од себе да у овој новонасталој ситуацији радимо како најбоље можемо и умијемо“, прича Лукић истакавши да је цијело вријеме добра сарадња са градском влашћу и са Владом РС.
 
Планови

И у овом тешком времену  ,,Град“ има планове да своје услуге подигне на још већи ниво.

Иако је дошло до пада прихода у периоду забране рада, реорганизовањем и озбиљним приступом успјели смо да ублажимо последице и кренемо узлазном линијом. Ниједног радника нисмо отпустили и успјели смо исплатити обавезе личних примања за све запослене’’, наводи Лукић, који је на мјесту в.д. директора ,,Града“ од децембра 2019. Како каже, почетком 2020. године све је обећавало да ће ово бити добра година, а за њега је  управљања једном оваквом фирмом био нови изазов.

Како истиче, завршили су објекат на Кванташкој пијаци који је издат у закуп корисницима који су путем лицитације остварили право о кориштењу у току цијеле године.

Заинтересованост је била велика па смо поред тога изршили издавање 18 нумерисаних поља на пијаци на којима је произвођачима омогућено да поставе своје покретне контејнере и прилагоде продају условима тржишта. Тренутно смо у фази означавања још 30 поља у следећем продајном реду на пијаци, јер и даље постоји велика заинтересованост. Поред тога, у намјери смо да изградимо још један  истородан објекту који је изграђен на платоу Кванташке пијаце, јер потражња за таквим просторима постоји’’, указује Лукић, додавши да су имали идеју и да изграде велику хладњача која би обезбиједила депоновање веће количине пољопривредних производа и која би свакако омогућила дуготрајност производа.

То ће морати остати за нека боља времнена, можда следеће године’’, каже Лукић.

Према његовим ријечима, у намјери су и да у вишенамјенској хали изграде нови систем гријања и хлађења који би засигурно остварио велику уштеду у потрошњи енергије која се користи како за гријање, тако и за хлађење објекта, јер се ради о објекту велике површине, са сталним присуством великог броја људи.

То би омогућило и далеко боље услове рада закупцима’’, појашњава Лукић, који истиче да су средства за изградњу пословног објекта на платоу Кванташке пијаце и изградњу новог система гријања  већ обезбијеђена и чека се само да прође опасност од епидемије како би кренули с радовима.

У ,,Граду“ су свјесни да многи планови које су имали за ову годину неће засигурно моћи да се ураде, а ту првенствено мисле на Пантелински вашар. Кад је ријеч о надалеко чувеном и међународно признатом сајму пољопривреде ,,Интерагро“, коме би ове године то било 19. издање,  још постоји нада да ће се  одржати. Али, како каже в.д. директор ,,Града“ Раденко Лукић,   о том потом, јер здравље људи је ипак најпрече, а сајам ако не буде ове, биће сљедеће године.

Семберија инфо