БРЕНДИРАЊЕ МАЈЕВИЧКОГ СИРА - ЗАРЦА :: Semberija INFO ::

 

БРЕНДИРАЊЕ МАЈЕВИЧКОГ СИРА - ЗАРЦА


Пројекат брендирања мајевичког сира, на ужем географском подручју познатијег под именом „ЗАРАЦ“, покренуо је начелник општине Лопаре Радо Савић заједно са Зораном Павловићем, економским стручњаком , који сарађује са писаним и електронскима медијима као економски аналитичар. Општина Лопаре заједно са Павловићевом консултантском фирмом Хаврекс доо Бања Лука, уз подршку УСАИД-а и шведске развојне агенције реализује ову иницијативу преко Пројекта развоја тржишне пољопривреде II под називом Фарма II.

„Ово је један веома занимљив и важан пројекат за нашу општину који се реализује да би дошли до брендираног производа мајевичког сира „ЗАРЦА“, који ће наћи своје мјесто на тржишту, а наше жене, наша пољопривредна газдинства, односно домаћини ће моћи да тај производ продају и пласирају.“ – истакао је Радо Савић, начелник Лопара.

Савић је додао да је циљ пројекта да производња зарца која и сада постоји буде подигнута на један виши ниво, да то буде организовано, да буде добро и безбиједно упаковано и да нађе свој пут до тржишта и да у овај пројекат уђе значајан број људи, који ће од тога имати користи, а локална заједница препознатљивост по том производу, као једном од производа здраве хране са Мајевице.

На данашњу радионицу која је одржана у скупштинској сали у Лопарама дошло је 16 учесника.

Ангела Бојкић једна од учесница радионице у изјави за медије је рекла: - „Имам 13 музних крава и 3 јунице.

Тренутно се бавим производњом млијека. Живим у Јабланици. зарац не производим често, правим га по потреби. Желим бити дио овог пројекта, уколико се он оствари.“

Не кријући свој оптимизам Зоран Павловић, консултант и координатор пројекта је истакао: -„Добили смо подршку и задатак да сав тај пројекат заједно урадимо тако што ћемо повезати све оне што су у производњи и преради сира и који су заинтересовани да учествују у креирању пољопривредне задруге, која ће имати ту идеју да заједничким радом брендира сир ЗАРАЦ, али наравно да и други производи, који су у домену прераде млијека буду брендирани, дакле да направимо један производ, а да то буде начин на који ће се брендирати други производи из сектора производње млијека.“