Почела берба дувана :: Semberija INFO ::

 

Почела берба дувана


Прва берба, такозвани подбир дувана, када се беру прва три доња листа, већ је почела на неким семберским њивама. Произвођачи дувана кажу да је развој биљака добро кренуо, али да се већ сада осјећа недостатак влаге у земљишту.

Борислав Крбањевић (71) из Љељенче већ годинама бере дуван. Каже да је задовољан дневницом, јер се у овим временима тешко може зарадити нека марка.

„Дневница износи 40 КМ. Уствари, договоримо се са власником парцеле. Наберемо 42 рама дувана и идемо кући. Имамо доручак и ручак. На њиви проведемо шест до седам сати. Млади људи неће на њиву. Увијек се надају да ће родитељи и за њих повући“, каже Борислав.

Чедо Готовчевић, директор у бијељинском „Дувану“, каже да ће ово предузеће прве количине овогодишњег рода дувана почети откупљивати тек средином августа.

„Што се тиче дувана, требало би да падне добра киша. Слична ситуација је и са кукурузом.  У овој години „Дуван“ је уговорио производњу са 95 коопераната у Семберији и Посавини. Због недостатка расада нису заисјане све планиране површине. Ипак, очекујемо у овој години да ћемо октупити око 400 тона дувана“, каже Готовчевић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић