КЊИЖЕВНА ЧАРОЛИЈА НА ТРГУ :: Semberija INFO ::

 

КЊИЖЕВНА ЧАРОЛИЈА НА ТРГУ


Прегршт старих и нових наслова изложено је ових дана на штанду који је смјештен на почетку бијељинског корза. Супружници Млађенка и Дујо Пржуљ нуде велики избор различитих жанрова,  за свачији џеп понешто, а за љубитеље писане ријечи право богатство.
 
Ова права мала књижара на отвореном, на чијем се изложеном столу могу пронаћи најновија, али и стара и ријетка књижевна дјела страних и домаћих аутора,  на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића налази се већ готово двије деценије.
 
Током цијеле године, у сва годишња доба и по свакаквом времену, Млађенка и Дујо отварају штанд на ком љубитељ књиге може да пронађе тражену књигу или нешто ново што жели да открије.
 
- Када смо прије готово 20 година моја супруга и ја почели да радимо као улични продавци књига тражило се све кад је ријеч о жанровима, али ипак су најпродаваније биле историјске енциклопедије и збирке народних лијекова, а купци су били људи свих генерација. Тада је, рецимо, култна књига ,,Здравље из Божије баште“ славне Марије Требен  била јако тражена. Ту књигу и сада имамо на штанду, али не памтим кад смо посљедњи пут продали њен примјерак, прича Дујо.




​ 
Говорећи о томе за којим књижевним жанром је повећана потражња посљедњих година, кажу да су то књиге за самопомоћ, било да је ријеч о духовности или о популарној психологији.
-Посљедњих година људи све више читају овај жанр. Ријеч је о књигама које помажу у личном расту и развоју, а помажу да искорјењују бол и патњу из људских живота, каже Млађенка додавши да се људи данашњице пуно боре са депресијом.
 
Тако је било до ове 2020. године, године у којој се цијели свијет суочава са болешћу ковид-19  која је погодила и бројна подручја људских дјелатности. Многи послови трпе, посљедице су несагледиве, а међу њима су и улични продавци књига.
 
- Три мјесеца нисмо радили, а када смо поново отворили штанд остали смо не мало изненађени. Продаје нема. А ранијих година,  током јула и августа, бијељинско корзо посебно би оживјело, све би врвило од људи, а око нашег штанда би се окупљали људи и водили занимљиве разговоре. Та љетња врева давала је посебан шарм и уносила чаролију на овај велики трг, причају Млађенка и Дујо.
 
Како наводе, током љетњих мјесеци дијаспора је чинила 80 одсто њихових купаца и тада су могли нешто и зарадити. Највише су куповали дјела наших писаца, а међу њима књиге Марице Поповић, Љиљане Хабјановић Ђуровић, Јелене Башић Алимпић и Весне Дедић. Наравно, дјела Иве Андрића, Меше Селимовића и Јована Дучића су свевременска и увијек су их, поред нових књижевних имена,  радо куповали.
 
-Овог љета слика је потпуно другачија. Људи је пуно мање, а ријетки су они који баце поглед на наш штанд или приђу да погледају или питају за неки наслов. Било је и ранијих година добрих и лоших дана, али никада, као сад, није било дана да не продамо ниједну књигу. Тужно је то, каже Млађенка.
 
Млађенка и Дујо осим што књиге продају воле и да их читају. Међу посљедњим прочитаним књигама је ,,Дневник једнох хирурга“, аутобиографија недавно преминулог доктора Миодрага Лазића .
-  У дневнику др Миодрага Лазића описане су борбе за пробој посавског коридора, названог ,,пут живота“, у јуну 1992. године, а потом борба за спасавање живота рањених цивила и војника на сарајевском ратишту гдје је као ратни хирирг провео четири године. Немогуће је прочитати роман без јаке емоције, а пуно суза сам пустила док сам га читала, прича Млађенка која тренутно чита књигу Јелене Башић Алимпић ,,Неки други живот“.
 
Семберија инфо