ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ПОСЈЕТИО МАНАСТИР РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У УГЉЕВИКУ :: Semberija INFO ::

 

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ПОСЈЕТИО МАНАСТИР РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У УГЉЕВИКУ


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије посјетио је данас манастир Светог Александра Невског у Угљевику, за који је рекао да је мјесто руско-српског пријатељства.
 
"На неким мјестима се подижу споменици и друга знамења, а ми желимо да овај манастир буде мјесто руско-српског пријатељства, да нас најдубље повезује кроз молитву и свете тајне наше Православне цркве", рекао је владика Фотије.
 
Руски Храм Светог Александра Невског саградили су руски војници СФОР-а који су били у мировној мисији у Угљевику од 1996. до 2000. године, а владика Фотије је истакао да је Свети архијересјки синод Српске православне цркве /СПЦ/ благословио да овај храм буде манастир због значаја који има, као мјесто руско-српског пријатељства.
 
"Разговарали смо са начелником Угљевика и руководтсвом Рудника и термоелектране `Угљевик` да нам помогну око обнове манастира, уређења порте и још неких радова унутар конака, да би једног дана на овом мјесту могао да живи монах и да то буде мјесто сталне молитве", рекао је епископ Фотије.
 
Владика је изразио задовољство што ће овај манастир бити мјесто сусретања православних Срба и Руса.
 
Епископ Фотије обишао је манастирски комплекс који је још у изградњи заједно са начелником Угљевика Василијем Перићем,  руководством Рудника и термоелектране "Угљевик" и јерејом Срђаном Васиљевићем, надлежним свештеником.
 
Начелник Угљевик Василије Перић изразио је задовољство јер је манастир значајно историјско мјесто које су изградили руски војници, током мисије очувања мира након рата у БиХ.
 
"Грађани Угљевика захвални су руским оружаним снагама, који су одмах послије ратних сукоба бити овдје и чували мир, а манастир је мјесто духовности српског народа и пријатељства српског и руског народа и зато треба да посветимо пажњу његовој даљој изградњи и проширењу порте", рекао је Перић, који је и замјеник предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.
 
Директор Рудника и термоелектране "Угљевик" Чедомир Стојановић рекао је да ће овај привредни гигант помоћи даљу градњу манастрира.
 
"Поклонићемо и дио земљишта који је у посједу наше фирме, а управо је она највећи донатор за градњу манастира. Тако ћемо се и у наредном периоду односити према Српској православној цркви", рекао је Стојановић.
 
Градња једнобродног храма почела је 1996. године по пројекту Миће Обрадовића из Угљевика, а према узору на руске храмове.
 

Димензије храма су 8,5 са пет метара, саграђен је од дрвета, покривен алуминијумским лимом и има звоник са седам звона.
 
Иконостас и иконе у храму израдили су руски војници чија имена нису позната.
 
Храм Светог Александра Невског подигнут је за потребе руских војника стационираних у Угљевику у окиру мировне мисије у БиХ, након рата 1992-1995. године, а након њиховог одласка на Косово 1999. године храм је, по указу руског патријарха Алексеја Другог, припао Епархији зворничко-тузланској.
 
Александар Невски поштован је као светитељ међу свим православним народима словенског поријекла, а цркве посвећене Невском налазе се у Русији, Украјини, Бугарској и Србији.