ПАЛИ ПРВИ ОТКОСИ У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПАЛИ ПРВИ ОТКОСИ У СЕМБЕРИЈИ


На семберским њивама, јесенас засијаним пшеницом, пали су први откоси, тако да је жетва пшенице почела и прије уобичајеног рока. Јово Дувњак, технолог у предузећу „Интергај“ – Радној јединици „Агроцентар“, каже да су прве количине пшенице већ ушле у силосе овог млинскопрерађивачког капацитета, те да је пшенично зрно квалитетно, упркос честим падавинама које су забиљежене на подручју Семберије посљедњих дана.

„Почели смо складиштити прве тоне пшенице. Задовољни смо квалитетом зрна. Понудили смо откупну цијену од 30 пфенига по килограму, уколико је хектолитарска тежина пшенице изнад 76. Колико ћемо тачно пшенице откупити, то зависи од овогодишњег рода и спремности ратара да нам предају своју пшеницу. Можемо откупити од три до десет хиљада тона“, каже Дувњак.

Бошко Радић, један од озбиљнијих произвођача житарица у Семберији, каже да је и ове године настављена уобичајена пракса, те да ресорно министарство није на вријеме саопштило оквирну откупну цијену пшенице.
„Још увијек немамо никакве поуздане цјеновне параметре. Помињана је цијена од 30 пфенига по килограму, али, још увијек нико није званично изашао у јавност с том откупном цијеном“, каже Радић.

Семберија инфо