СЈЕЋАЊЕ НА СТАРИ УГЉЕВИК - Насеље које пред машинама нестаје :: Semberija INFO ::

 

СЈЕЋАЊЕ НА СТАРИ УГЉЕВИК - Насеље које пред машинама нестаје


Стари Угљевик некада је носио назив Колона (рударско насеље Колона). Настао је и развијао се непосредно уз рудник и његове јаме и копове, од самог почетка рада 1899. године, све до 1982. године. Тада су све институције општине пресељене на нову локацију - Нови Угљевик, који је од Старог удаљен близу четири километра.

Стари Угљевик је некада био  право рударско насеље. Ту је била зграда Општине и станица милиције. Једно вријеме је била и средња школа, коју су похађала и дјеца из Лопара и Бијељине. Све је то нестало са уласком великих рударских машина.

Када је ријеч о Старом Угљевику, не треба занемарити чињеницу да су већина становника који су иселили добили добре накнаде од рудника помоћу којих су купили или саградили модерне куће, купили станове, аутомобиле, али жал за средином у којој су рођени и одрасли и огњиштем никада нису заборавили.

Процес исељавања није престао до данас, а за коју годину, од овог насеља можда ће остати само табла на улазу, која ће подсјећати да је ту некада био градић.

Они, који су се иселили, кад год могу, дођу на своје  огњиште и присјећају се лијепих старих времена. Везу  са Старим Угљевиком никада неће прекинути.

​Семберија инфо