ПОВЈЕРЕЊЕМ ПРОТИВ ПРЕДРАСУДА И ДИСКРИМИНАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОВЈЕРЕЊЕМ ПРОТИВ ПРЕДРАСУДА И ДИСКРИМИНАЦИЈЕ


У оквиру регионалног програма  ,,Провођење норми, мијењање ставова“, који финансира Европска унија, а проводи „УН ВУМЕН“, Удружење жена Ромкиња ,,Боља будућност“ из Тузле спроводи пројекат под називом ,,Користимо доступне механизме како бисмо се заштитили од насиља и дискриминације“.
 
Индира Бајрамовић, директорица Удружења ,,Боља будућност“, прецизира да се овај пројекат  реализује у периоду од првог маја 2020. године до 30. априла 2021. године на локацији Бијељине, Прњавора, Вукосавља и Какња, а партнерске организације на пројекту су  Удружење  ,,Ромкиња“ Бијељина, Удружење ,,Ромска дјевојка- Романи ћеј“ Прњавор и Удружење Ромкиња Центар за мајке ,,Нада“ Какањ.
 
На састанку изградње повјерења, одржаном у Хотелу ,,Дрина“ у Бијељини, истакнуто је да се као резултат спровођења широког спектра активности овог пројекта очекује бољи приступ и побољшање пружања услуга за жене из мањинских и угрожених група.
 
-Ми у Удружењу жена Ромкиња  ,,Боља будућност“ града Тузле заједно са нашии партнерима у спровођењу овог пројекта настојаћемо да направимо конкретне промјене на појединачном, локалном и националном нивоу, уз учествовање организација цивилног друштва и представника власти како би постигли резултате који се међусобно подржавају и надопуњују, изјавила је Индира Бајрамовић. 
 
Сабира Хашимови, предсједница Удружења жена ,,Ромкиња“ , каже да је ово први састанак и радионица у Бијељини у  оквиру овог пројекта , а да са Удружењем ,,Боља будућност“ имају добру дугогодишњу сарадњу.
 
-Резултати које очекујемо је да пружаоци услуга имају боље разумијевање о специфичностима и потребама жена које долазе из група с неповољним положајем  ради рјешавања и ублажавања стигме и предрасуда повезаних с пружањем услуга женама и породицама из маргинализованих заједница. Поред тога, очекујемо бољу информисаност жена и дјевојчица, укључујући оне из маргинализованих група о доступности механизма заштите од насиља у локалној заједници и како могу да им приступе, каже Сабира Хашимовић .
 
На састанку повјерења одржаном у Бијељини речено је да су ромске женске организације и активисткиње, чланице женске ромске мреже,   оснажене и способне да утичу на локалне и националне политике везане за права Ромкиња.
 
Семберија инфо