БРЧКО: Градоначелник отворио изложбу слика с колоније НАИВА НА САВИ :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: Градоначелник отворио изложбу слика с колоније НАИВА НА САВИ


„Драго ми је да сам био у прилици да отворим по много чему јединствену изложбу радова наивних умјетника, која представља спој најважнијих школа наивног сликарства у бившој Југославији, школа из Хрватске и из Србије, а то је оно по чему је Дистрикт свакако препознатљив“, истакао је градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић у просторијама Удружења љубитеља умјетности Брчко (УЉУБ) приликом отварања изложбе слика насталих на ликовној колонији „Наива на Сави“.


Он је изразио наду да је ово најава повратка културе на јавну сцену Брчко дистрикта БиХ након мјесеци који су иза нас у којим смо имали ванредне околности и да ће изложба као и сама колонија, која је већ постала препознатљива, трајати дуги низ година.

Предсједник УЉУБ-а Младен Филиповић рекао је да су радови који су изложени настали на ликовној колонији посљедњих пет година, чиме је сликама свјетски познатих умјетника значајно обогаћен фундус како УЉУБ-а тако и брчанске Умјетничке галерије, којој је недавно поклоњено 15 слика.

Приликом отварања изложбе присутнима се обратила и академска сликарка и чланица УЉУБ-а Алмедина Цифрић, а отварању изложбе присуствовао је и замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић.

Наива је умјетност која је службено утемељена у Европи крајем 19. вијека, а на нашим просторима почетком 20. вијека. Протезала се чак од стварања свијета када је човјек настојао визуелно изразити своје тежње, сјећања, снове, митове и бајке па све до данас. Двије свјетски познате школе наивног сликарства Хлебине (Хрватска) и Ковачица (Србија) нашле су спој у Брчком стварајући приказе локалних простора, завичаја, обичаја и топлине имагинарног, али ликовно реалног свијета. Изложени су радови сљедећих умјетника: Розалија Марков, Штефан Варга, Јан Глозик, Младен Филиповић, Ђорђе Георгијев, Златко Коларек, Јосип Грегурић и Стјепан Понграц. 

Влада Брчко дистрикта БиХ