​Удружење грађана за образовање Рома ОТАХАРИН: Без образовања нема успјеха :: Semberija INFO ::

 

​Удружење грађана за образовање Рома ОТАХАРИН: Без образовања нема успјеха


Санита Смајић је студент друге године Педагошког факултета у Бијељини, Сацмир Сеферовић је на другој години Универзитету „Синергија“. Студира енглески језик и књижевност. Семир Арнаутовић је ових дана врлодобрим успјехом завршио Техничку школу у Бијељини – смјер машинска браварија. Након трогодишњег средњошколског школовања, Семир планира да упише и четврту годину, те да добије шансу да упише технички факултет. Ови млади Роми  свјесни су чињенице да без школе и формалног образовања млади људи немају шта да траже на тржишту рада у 21. вијеку. Све троје су вриједни и амбициозни.

Сацмир Сеферовић је рођен у Њемачкој, али се његова породица 1998. године вратила у Бијељину.
„Након завршене средње школе, желио сам уписати графички дизајн. Овдје за то није било могућности, те сам одлучио да упишем енглески језик и књижевност. За мене је то био нови страни језик, али сам већ достигао Б2 ниво. Уз подршку Удружења „Отахарин“, гдје радим већ три и по године, и уз подршку професора, успио сам пуно тога да научим. У Удружењу сви се трудимо да обезбиједимо формално образовање за младе Роме и Ромкиње. Настојимо да им укажемо на важност и вриједност образовања. Данас се о образовању мало прича, али и својим личним примјерима настојимо да покажемо колико се Удружење „Отахарин“ бори за права Рома“.

Сацмир каже да континуирано учи и припрема испите, те да се максимално посветио факултетским обавезама. Планира да након основних, заврши и мастер студије.

Санита Смајић, студенткиња Педагошког факултета у Бијељини каже да се веома рано волонтерски опредијелила за рад са дјецом предшколског узраста, те да студира на смјеру предшколског образовања и васпитања.

„Покушаћу да у року завршим факултет.  Без образовања, ми млади, немамо шта да тражимо у животу. Тренутно волонтирам у Дневном центру Удружења „Отахарин“. Помажемо дјеци да савладају српски језик, да ураде домаће задатке“, каже Санита Смајић.



Сабира Хашимовић, предсједница Удружења “Ромкиња”, каже да млади Роми покушавају активно да се укључе у образовни процес, савладавајући и теоретски и практични дио наставе, ангажујући се кроз Дневни центар, али и радећи у новоформираном предузећу „Агроплан“ на производњи пластеничког поврћа.

„Тренутно имамо три пластеника у којима раде четворо Рома и Ромкиња. Узгаја се салата, лук, паприка, парадајз и јагода. Два млада агронома воде ове послове који су базирани на производњи здраве хране. Од 2015. године активан је Дневни центар са радионицама. У „Отахарину“ ради седморо Рома. Тренутно имамо 120 малих Рома у основној школи, око једанаесторо средњошколаца и два студента. За нас је то велики успјех и позитивна прича коју желимо да испричамо и другима. У Јањи, такође, имамо четворо младих Рома средњошколаца“, каже Сабира Хашимовић. 

​Семберија инфо