ПОЧЕЛА КАМПАЊА НИТИ 1 БРЗА ВОЖЊА :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛА КАМПАЊА НИТИ 1 БРЗА ВОЖЊА


У  Бијељини је данас озваничен почетак превентивне кампање под називом “Нити једна брза вожња”, која ће бити реализована до 30. септембра.

Кампању организују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Завод за образовање одраслих, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Јавно предузеће ,,Аутопутеви Републике Српске“, Ауто-мото савез РС, компанија “Нешковић а.д.“” као стратешки партнери, те Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер.

Почетак кампање озваничен је конференцијом за медије која је одржана на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића на којој су се обратили министар саобраћаја и веза РС Ђорђе Поповић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, начелник јединице полиције за безбједност саобраћаја у управи полиције Министарства унутрашњих послова РС Горан Амиџић и директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић.

На тргу су организоване и активности за најмлађе који су дијела летака и пригодне поклоне грађанима, а изложени су и симулатор превртања возила, полицијска возила и мобилни радари.

Министар саобраћжаја и веза  Ђорђе Поповић истиче да је брзина кретања возила идентификована као кључни фактор ризика настанка саобраћајних незгода и повреда у њима.
 

Вожња брзином већом од одзвољене један је од основних фактора ризика у саобраћају, који подједнако утиче како на број саобраћајних незгода, тако и на тежину повреда у тим саобраћајним незгодама. Ова кампања има за циљ да предупреди такво понашање, да укаже на сву штетност таквог понашања, а не да се сведе на пуку репресију, рекао је Поповић изражавајући наду да ће сви учесници кампање ,,Нити једна брза вожња“ показати завидан ниво знања и одлучности да се овој појави супротставимо на што квалитетнији начин.

Градоначелник Мићо Мићић изразио је задовољство да кампања креће баш из Бијељине.       

–Бијељина је други по величини град у Републици Српској и има готово 50.000 регистрованих аутомобила, а на подручју града мрежа је локалних и других путева, наводи Мићић нагласивши да су људски животи највреднији и да ће Бијељина учинити све што треба да се уради како би се повећао ниво безбједности саобраћаја.

Горан Амиџић указује да је непрописна и неприлагођена брзина узрок саобраћајних незгода које се дешавају на путевима Републике Српске.                                                     

– Брзина доприноси тежини последица код свих саобраћајних незгода. Ако возило удари пјешака при брзини од 20 км на час сваки пјешак у правилу преживи, ако се возило кретало 40 км на час 90 одсто пјешака преживи, ако се кретало брзином око 80 км на час испод 50 одсто пјешака преживи, а ако вози преко 100 км на час свега пет одсто пјешака преживи, прецизира Амиџић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић каже да 51 одсто возача који возе на путевима у РС вози преко ограничења брзине.
 

-Како би се повећао ниво безбједности саобраћаја спроводи се кампања с циљем смањења броја возача који не поштују ограничење брзине кретања возила на путевима у РС. Самим тим смањиће се и број саобраћајних незгода чији је узрок непрописна и неприлагођена брзина, каже Крунић појаснивши да се кампања одвија током љетњих мјесеци, јер је у то доба године посебно појачан интензитет саобраћаја.

-Од укупно 118 лица страдалих у 2019. години, четвртина их је страдала у саобраћајним незгодама током јула и августа, указује Крунић.

Семберија инфо