КОМБАЈНЕРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ЖЕТВУ: Комбајни већ подмазани :: Semberija INFO ::

 

КОМБАЈНЕРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ЖЕТВУ: Комбајни већ подмазани


Ових дана већини комбајнера руке су умазане товатном масти и уљем. Како би спремно дочекали почетак жетве, која је на прагу, најважније је, кажу, да комбајн буде спреман и да током сезоне не буде застоја. Да би кренуо у жетву, како тврде искусни комбајнери, неопходно је уложити пар хиљада марака и то под условом да је машина у добром стању.



Међутим, с комбајном никад не можеш бити потпуно сигуран. Често може да пукне неки дио, а ако тај резервни дио није на вријеме набављен, одмах је застој, што не би смјело да се догоди, јер у жетви је сваки сат важан. Иначе, како већ пар година жетву стрних жита у Семберији често успоравају кише, комбајнер не би смио да ризикује и да има проблем с машином. С обзиром да у Семберији има доста комбајна за пшеницу, жетва се заврши и за десетак дана.

- Како не би чекали да обаве вршидбу многи семберски домаћини, који имају веће површине под пшеницом, набављају и комбајн, тако могу да овршу пшеницу када је род најбољи'', рекао је Љубиша Стојановић из Љељенче, који годинама има комбајн за пшеницу.
.
Управо из тих разлога је и Исламска заједница у Бијељини ове године набавила комбајн, јер, како су нам потврдили, за овогодишњу жетву имају 250 дунума пшенице и 100 дунума јечма, па је важно да у њиве уђу онда када је потребно. Можда је куриозитет, али Исламска заједница у Бијељини већ шесту сезону бави се пољопривредом на својим и изнајмљеним парцелама. Њихов комбајн је већ спреман за жетву.



- Надамо се да ће вријеме послужити и нас и све домаћине у Семберији. Прво ћемо да овршемо све са наших њива, а ако буде прилике радићемо и услужно'', прецизирали су из Исламске заједнице Бијељине.

Под којим условима ће ове сезоне комбајнери вршити услуге, званично није познато, али се претпоставља да ће досадашњих 20 КМ бити цијена за дунум овршене пшенице, у шта је обично урачуната вршидба и превоз до силоса.

Подсјећамо, у Семберији је јесенас засијано 11.600 хектара пшеницом, а јечмом 2.700 хектара.  

Семберија инфо - В. Зеленовић