ПРЕД ЖЕТВУ СТРНИХ ЖИТА: ЈЕЧАМ ЧЕКА КОМБАЈНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕД ЖЕТВУ СТРНИХ ЖИТА: ЈЕЧАМ ЧЕКА КОМБАЈНЕ


Већ су њиве, засијане раним јечмом, увелико зажутјеле. Како пољопровредници кажу зрење раних сорта ове житарице у Семберији успориле су кише које падају и много мање сунчаних сати.

-Ако се временске прилике побољшају и ако се зрно јечма довољно осуши, за очекивати је да комбајни уђу у њиве већ иза недјеље, поготово у дијеловима гдје је земљиште каменитије и ,,оштрије''. Јечам је добро родио, али тамо гдје су баш класови тешки и гдје су домаћини ,,добро прихранили'' олује и вјетрови пообарали су стабљике. Ту ће принос сигурно бити смањен и до 30 посто, а и род ће бити лошијег квалитета. Важно је да не буде много кише, јер у том случају класови јечма могу и проклијати. Ипак је најважније да не буде града и великих вјетрова, а никад се не зна шта може да погоди производњу ,,у фабрици на отвореном'', појашњавају семберски пољопривредници.     

Како је потврдио Сретен Вучковић, самостални стручни сарадник за пољопривреду, шумарство и водопривреду у Одјељењу за пољопривреду у бијељинској Градској управи на подручју Семберије јесенас је засијано 11.600 хектара пшеницом, а јечмом 2.700 хектара.

-Под кукурузом је 26.537 хектара, а поврће је на 4.090 хектара. У семберском атару соја је засијана на 820 хектара'', прецизирао је Вучковић.
 
Семберија инфо