ПОДРШКА РАЗВОЈУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ОЧУВАЊУ РАДНИХ МЈЕСТА :: Semberija INFO ::

 

ПОДРШКА РАЗВОЈУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ОЧУВАЊУ РАДНИХ МЈЕСТА


Замјеник градоначелника Бијељине Предраг Јовић  потписао је Уговор о партнерству на реализацији  програма подршке предузетништву  кроз "ЈЕП" Инкубатор пословних идеја на подручју града Бијељине са представницима Инвестицијске фондације ИМПАКТ из Сарајева.

У склопу заједничке сарадње између Инвестицијске фондације ИМПАКТ и Града Бијељине већ се реализује програм менторске и савјетодавне подршке за постојеће предузетнике, а програм ће обухватити предузетничке обуке, те финансијску, стручну и менторску подршку за 10 пословних подухвата на подручу града Бијељине. Укупна вриједност пројекта износи 65.000 конвертибилних марака, а реализација активности планирана је од деветог јуна 2020. године до 31. марта 2021. године.
 
-Овај пројекат је почео тако да је град Бијељина добила подршку за пет нових бизниса, али уз консултацију са градоначелником Мићом Мићићем одобрено је да се из градског буџета финансира још пет нових предузетника. Наиме, циљ нам је да задржимо младе људе на нашем подручју и да они у свом граду покушају да спроведу у праксу своје иновативне идеје, рекао је замјеник градоначелника Предраг Јовић.
 
Јовић је овом приликом похвалио рад Одсјека за локални и економски развој и европске интеграције Градске управе Бијељина рекавши да ,,ради фантастично и ма пуно иновативних идеја, прати сва дешавања, како у БиХ, тако и у окружењу, те се јавља на доста пројеката.“

-У нашем граду има много пројеката који живот чине љепшим, а реализују их млади људи уз помоћ фондова који нам помажу, каже Јовић.
 
Шефица Одсјека за локални и економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић наводи да је Град Бијељина  од 2018. године, кроз три слична пројекта, подржала 28 нових предузетника.

-Циљ је да на подручју нашег града задржимо младе људе. Радили само истраживање, а један од  захтјева младих људи је управо организовање предузетничке обуке и подршка самозапошљавању. То је до сада прилично добро урађено, настављамо у том правцу, каже Анкица Тодоровић.
 
Извршна директорица сарајевске  Инвестицијске фондације ИМПАКТ Мирела Омеровић наводи да ова фондација кроз Пројекат запошљавања младих (YЕП), који се реализује уз подршку Владе Швајцарске, а који је током 2018. и 2019. године у сарадњи са 32 локалне заједнице у БиХ реализовао YЕП инкубатор пословних идеја у којем је подржано оснивање 120 нових пословних подухвата широм БиХ, наставља реализацију активности које се односе на подршку развоју предузетништа и очувању радних мјеста, а у сарадњи са локалним заједницама.
 
-Настављамо успјешну сарадњу са градом Бијељином започету 2018. године када смо подржали шест младих бијељинских предузетника које  и данас пратимо и подржавамо, пружамо им стручну и менторску подршку. Иначе, наш је приступ да заједно са локалним заједницама удружујемо финансијска средства за подршку развоја предузетништва, тако да и сада имамо прилику да најавимо и објаву јавног позива за прикупљање пословних идеја. На јавни позив ће моћи да се пријаве сви који желе да покрену властити бизнис, без обзира на врсту дјелатности , као и они који су покренули бизнис у посљедњу годину дана и желе свој бизнис да унаприједе, да развију ново тржиште, промијене пословни модел итд. Сви они се могу пријавити и имају прилику да уђу у процес наше подршке, рекла  је Мирела Омеровић наводећи да је широк спектар пословних идеја које су подржали.
 
Како је нагласила, посебно су радили на томе,( с том праксом ће и наставити) да нове предузетнике умрежавају са онима  који се баве сличним дјелатностима, а са којима је ИМПАКТ радио у претходном циклусу.

-У Бијељини ће бити подржано 10 најбољих пословних идеја, а они који су их осмислили добиће финансијску подршку до 5.000 конвертбилних марака, прецизира Мирела Омеровић најављујући да ће јавни позив ићи већ идуће седмице и биће отворен мјесец дана. Све информације биће доступне на веб страници Града Бијељина, а и Инвестицијске фондације ИМПАКТ Сарајево.

Семберија инфо