Прерађивачи остали без домаће јагоде: Јагоду увозе из Грчке :: Semberija INFO ::

 

Прерађивачи остали без домаће јагоде: Јагоду увозе из Грчке


Бијељински прерађивачи воћа и поврће ове године нису успјели откупити планиране количине јагоде за производњу мармелада, џемова и воћних сокова. Бранислав Томић, технолог у бијељинском „Спектар дринку“ каже да је ово предузеће планирало да откупи 25 до 30 тона јагоде од домаћих произвођача, али су до сада откупили свега око пет тона.



„Остатак неопходне сировине морамо увести из Грчке.  Раније смо јагоду откупљивали по цијени од 1,20 до 1,50 КМ за килограм. Ове године нудили смо и по двије КМ за килограм, али нисмо успјели обезбиједити сировину за прераду. Евидентно је да Семберији недостају засади јагоде, којих је некада било пуно више. Произвођачи су се орјентисали на друге културе. У Подмајевичком крају, Челићу и Корају, има јагоде, али су произвођачи орјентисани на пластеничку производњу и на продају на пијаци. Пуно се производи конзумна јагода, док на индустријску прераду мало ко жели да се орјентише, каже Томић, истичући да се „Спектар дринк“ у протеклих двадесетак година није суочио са оваквом ситуацијом када је откуп јагоде у питању. Он каже да индустријске јагоде нема довољно ни на подручју Србије.

„Конзумна јагода из Челића пласирана је, углавном, на бањалучко тржиште. Ми се у наредном периоду, средином јуна, припремамо за прераду купуса. До краја јуна почећемо откупљивати и прерађивати вишњу, а након тога услиједиће откуп шљиве. У овим источним крајевима има шљиве, док је на западнокрајишком подручју ово воће оштетио мраз, тако да ће и шљива бити нешто скупља. У овој години планирамо да прерадимо око 600 тона купуса и око 300 тона воћа“, каже Бранислав Томић, технолог у „Спектар дринку“.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић