ГОДИШЊИЦА УБИСТВА ЉУБИШЕ САВИЋА МАУЗЕРА :: Semberija INFO ::

 

ГОДИШЊИЦА УБИСТВА ЉУБИШЕ САВИЋА МАУЗЕРА


Седмог јуна навршава се 20 година од убиства Љубише Савића Маузера, легендарног команданта гарде ,,Пантери“, оснивача и лидера Демократске странке и некадашњег начелника Управе полиције Републике Српске. 

Тим поводом, Удружење ветерана  ,,Гарда Пантери“ одржало је конференцију за штампу. Конференција је одржана у Центру за културу, а ветерани ,,Гарде Пантери“ овом приликом су изразили незадовољство односом локалних власти према лику и дјелу Љубише Савића Маузера, али и о односу  према овом удружењу.  

- Сматрамо да је власт заборавила Љубишу Савића Маузера, заборавила је његову улогу у рату, а и његову послијератну политичку улогу. Маузер је био борац против криминала, борио се за правду, био је локал патриота, а и најистакнутији војни командант из Семберије. Једно вријеме је био највећи политички ауторитет, истакао је предсједник Удружења ветерана ,,Гарда Пантери“ Бијељина Петар Цвјетиновић.

Чланови удружења ,,Гарда Пантери“ поново су изразили своје незадовољство што и двије деценије након убиства Маузера ниједна улица у Бијељини не носи његово име. Како кажу, у другим општинама локалне власти показују интересовање да би дали име улицама по команданту гарде ,,Пантери“. 

Удружење ветерана ,,Гарда Пантери“ и ове године обиљежиће годишњицу од Маузеровог убиства парастосом на гробљу у његовим родним Ковачићима, у недјељу, седмог јуна, а истог дана на мјесту Маузеровог убиста окупиће се борци, породица и пријатељи покојног команданта, те чланови овог удружења. 

Љубиша Савић Маузер убијен је седмог јуна 2000. године у вечерњим часовима, код жељезничке станице у Бијељини. За ово убиство осуђен је Ђорђе Ждрале на 20 година затвора. 

​Семберија инфо - М. Решидовић