Градоначелник Мићић на градилишту Соколског дома :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Мићић на градилишту Соколског дома


Пројекат реконструкције и санације објекта Соколског дома, споменика културе првог реда, припремили смо прије неколико година и сада смо у ситуацији да можемо извести и завршити реконструкцију овог објекта, изјавио је градоначелник Мићо Мићић, приликом данашње посјете градилишту Соколског дома гдје су у току обимни радови на рестаурацији и санацији овог историјски вриједног објекта за град Бијељина.



„Ми смо у прошлој години завршили санацију дијела крова, адаптацију мокрих чворова и дио подрумских просторија. Тада смо видјели да је неопходно извршити комплетну рестаурацију и реконсктрукцију овог објекта, чија је изградња започета прије деведесет година, негдје око 1929. године, да би објекат био завршен двије године касније. Објекат је својевремено кориштен за културне и спортске потребе. Одлучили смо да, након реконсктрукције објекта, што ће коштати око 1,5 милиона КМ, у овај објекат смјестимо установе културе, као што је Градско позориште, Хор „Србадија“ и СКУД „Семберија“.



Градоначелник Мићић је нагласио да Соколски дом располаже салом са 250 мјеста, те да ће имати и просторије за потребе Хора „Србадија“ и СКУД-а „Семберија“. Циљ је да Соколски дом, као вриједан споменик културе, већ крајем ове године засија пуним сјајем.

Љубица Стевић, архитекта, надзорни орган на објекту Соколског дома, изјавила је да ће бити урађена комплетна санација крова изнад главне дворане, те да ће након тога бити извршени неопходни радови на исушивању влаге из темеља објекта, као и други неопходни радови.

„Овакви објекти раде се у фазама. Конзервација дијелова фасаде и свих других елемената вршиће се фазно. Радови су успорени због пандемије вируса корона, али ће све бити извршено у складу са пројектом и прописима Завода за заштиту споменика РС“, изјавила је Љубица Стевић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић