Киша и ниске температуре не погодују поврћу: Влага бере краставац :: Semberija INFO ::

 

Киша и ниске температуре не погодују поврћу: Влага бере краставац


Семберски повртлари забринути су због кише која повремено пада већ десетак дана, а нарочито због ниских температура које нису примјерене за ово доба године.

- Поврћу је неопходна влага, али му много више треба сунца. Са ниским температурама, поготово ноћу, поврће не може да напредује и појављује се трулеж на биљкама. То је болест на коју не може да се утиче, не постоји никаква заштита и то је оно најгоре. Не само да биљка пропада, него се и род знатно смањује. Због трулежи и ниских температура највише страдају краставци. Род краставца, који је у пластеницима је преполовљен, а на отвореном биљке само жуте и никако и не расту. Слично је и са грашком. Претходних година, у овом периоду грашак се увелико брао. Видљиво је да су и стабљике протруле и махуне полупразне'', кажу забринути повртлари и подсјећају колико се унапријед мора уложи у ову производњу, а питање је шта ћеш наплатити.

Кажу додатан проблем представљају и инсекти који уништавају биљке. Због тога је неопходна и чешћа заштита поврћа, што је огроман трошак, а цијене на пијаци нису веће у односу на прошлу годину.

- Ако упоредимо прошлу годину, у истом овом периоду, цијена вреће краставца од десет килограма, коштала је око седам марака, колика је и садашња цијена, али, понављамо, род је преполовљен, а и остали репроматеријал је знатно скупљи у односу на прошлу годину'', тврде семберски повртлари.     

Семберија инфо - В. Зеленовић