ПРИ КРАЈУ НАСИП НА МАЈЕВИЧКОМ ОБОДНОМ КАНАЛУ :: Semberija INFO ::

 

ПРИ КРАЈУ НАСИП НА МАЈЕВИЧКОМ ОБОДНОМ КАНАЛУ


Foto: Z.Kusmuk
У току су завршни радови на изградњи мајевичког ободног канала, а радови се изводе према Уговору о  изградњи који је потписан 2018. године.

Подјећамо да некадашњи насип на мајевичком ободном каналу није могао издржати и поднијети налет воде током посљедњих катастрофалних поплава које су задесиле Семберију.

Од тада па до данас интезивно  се ради на заштити Семберије од поплава, што подразумијева насипе на свим локалитетима који штите Семберију од високих водостаја.

Уговор о реконструкцију мајевичког ободног канала и канала Глоговац у јулу 2018. године потписали су  ЈУ „Воде Српске“ са фирмом „МГ Минд д.о.о.“. 
Вриједност овог уговора је 6.410.507 КМ, а финансира се из средстава Европске инвестиционе банке у оквиру пројекта „Хитне помоћи и заштита од поплава у Републици Српској“.

Уговор обухвата реконструкцију ободног канала Мајевица у дужини од 11 километара: ојачавање дна канала армирано бетонским праговима, санацију обале и реконструкцију каскада, надвишење круне насипа на три локације у укупној дужини од седам километара, изградњу сервисног пута дуж насипа у дужини од пет километара, санацију објеката за одводњу воде и регулацију ријечног корита на ушћу.

Уговор обухвата и реконструкцију главног ободног канала (ГОК) у дужини од 615 метара, укључујући и надвишење насипа у дужини од 600 метара, изградњу нове дионице насипа у дужини од 200 метара и подизање нивоа пута између два насипа.

Реконструкција ободног канала Глоговац у дужини од два километра подразумијева ојачавање дна канала армирано бетонским праговима, армирање обала, реконструкцију насипа, потпорних зидова, степеништа и подизање ниова макадамских и асфалтираних сервисних путева, санацију објеката за одводњу воде.

На каналу Дрина – Глоговац биће извршена реконструкција ушћа у ободни канал Глоговац у дужини од 160 метара и подизање ниова макадамског пута за 30 центиметара дуж канала у укупној дужини од 1,2 километра.         

Семберија инфо (З.Кусмук)