УГЉЕВИК: ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ ВРС :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ ВРС


У Угљевику је данас обиљежено 28 година од оснивања Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске и поручено да је командант Милан Јовић синоним за ову бригаду која је имала изузетан значај у одбрани Српских простора и чији је 301 припадник погинуо у минулом рату.

Годишњица бригаде обиљежена је служењем парастоса и полагањем цвијећа код централног спомен-обиљежја на градском тргу у Угљевику за 301 погинулог борца у одбрамбено-отаџбинском рату.



Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изразио је захвалност свим припадницима бригаде за јуначку борбу у одбрани српских простора.

"Прва мајевичка бригада је бранила мајевичко ратиште, а Мајевица су врата Семберије, и да је непријатељ овладао овом планином веома брзо би овладао и Семберијом, велики број људи и територије би дошао у опасност, и управо из тога се може видјети колики је значај бораца ове бригаде која је одбранила српски народ", рекао је Савчић новинарима.

Цвијеће је положио и начелник општине Угљевик Василије Перић који је захвалио свим борцима заслужним за опстанак српског народа на овим просторима.

"Ова генерација бораца је сигурно најзаслужнија за одбрану Републике Српске као дио побједничке војске, а управо се ова генерација одазвала да брани српски народ и стала је у одбрану слободе нашег народа", поручио је Перић.

Он је истакао да је обавеза свих да се изрази љубав и поштовање према погинулим борцима Војске Републике Српске, као и према њиховим породицама.

"Не смијемо никада заборавити погинуле борце, морамо бити храбрији и бољи и чинити све да српски народ на овим просторима живи у слободи", нагласио је Перић.

Командант бригадног батаљона мајор Ратко Ђурковић рекао је да је бригада бројала до 3.500 бораца, а да је њен ратни пут био веома трновит.

"Прошли смо сва ратишта, од простора Мајевице, преко Бихаћа, Гламоча, Сарајева, и на свом борбеном путу изгубили 301 борца. Синоним за ову бригаду је њен командант пуковник Милан Јовић који је у борби изгубио живот, а који је као и бригада носилац ордена Немањића", рекао је Ђурковић.

Предсједник угљевичке Борачке организације Јован Маринковић рекао је да је да Прва мајевичка бригада за цијели простор Републике Српске значила живот.

"Наша обавеза је да се сјећамо свих датума који су проистекли из одбрамбено-отаџбинског рата, да се молимо за наше погинуле саборце који су положили животе на бранику отаџбине, а њих је у Угљевику 301", рекао је Маринковић.

Општина Угљевик