БИЈЕЉИНА: Отворена лабораторија за вирусологију :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Отворена лабораторија за вирусологију


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, данас, 19. маја,  приликом потварања новоопремљене лабораторије за вирусологију у Болници "Свети Врачеви" у Бијељини, рекао је да је ова инвестиција од преко 100.000 КМ улагање за будућност.

- Ово је дугорочна прича за развој вирусологије у Реублици Српској и бијељинска болница, након тога и болнице у Фочи и Добоју, биће дио мреже вирусолошког надзора који ће у свијету бити врло важан са аспекта здравствене безбједности и здравља грађана”, рекао је Шеранић и додао да је то и припрема за октобар и сезону грипа и короне која ће се моћи десити у том периоду.

Према његовим ријечима, отварање лабораторије у Бијељини, у којој ће се за почетак дневно моћи радити 30 до 50 тестова на вирус корона, касније и до 200, показује како републичке институције, у сарадњи са локалним заједницама и здравственим установама, могу да направе значајне искораке. 



- Болнице у Републици Српској, осим УКЦ у Бањалуци, до сада су више развијале бактериолошку дијагностику, док је вирусолошка дијагностика много скупља и тражи различите врсте стручности и капацитета, посебно са аспекта заштите здравствених радника. У бијељинској лабораторији ће радити два искусна микробиолога, а у почетку ће им Институт за јавно здравство пружати стручни надзор и верификацију разултата. Надам се да ће врло брзо кренути са радом у пуном капацитету”, рекао је Шеранић.

Он је честитао руководству бијељинске болнице, здравственим радницима и свим запосленим у здравству, на великом успјеху у протекла два мјесеца у дијагностици и лијечењу у ванредној ситуацији због епидемије вируса корона. Такође је похвалио Штаб за ванредне ситуације Града Бијељина, наводећи да су добро радили и да је епидемиолошка ситуација у граду стабилна. Да отварање лабораторије учвршћује позицију Бијељине као регионалног центра који може да пружи висок ниво медицинске помоћи грађанима, потврдио је и градоначелник Мићо Мићић.

- Надам се да ће запослени у лабораторији, с обзиром на добру епидемиолошку слику коју имамо у нашем граду, при тестирању дати предност студентима који ових дана треба да наставе школовање у Србији. Захваљујем бијељинским привредницима који су помогли у опремању здравствених капацитета у нашем граду, а посебно се захваљујем грађанима на високом степену личне одговорности”, рекао је Мићић.

Вршилац дужности директора Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини Милица Ловрић истакла је да је успјех резулатат тимског рада и подршке коју је ова здравствена установа имала од грађана, републичких и локалних институција, наводећи да о томе свједочи отварање ПЦР лабораторије, што је крајем марта најавио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Она се захвалила суграђанима на личној одговорности и медијима који су благовремено давали информације и допринијели очувању стабилне епидемиолошке ситуације у Бијељини, те свима који су подржали болницу моралнно и финансијски.  

- Тежак период је иза нас, али вирус корона је још присутан међу нама и морамо јачати личну одговорност и дијагностичке капацитете да се супротставимо невидљивом непријатељу и то можемо само тимски”, поручила је Ловрићева. Лабораторија за вирусологију налази се у објекту старог интерног одјељења бијељинске болнице.

​Семберија инфо - О. Стјепановић