Међународни дан сестринства: Сестре у Инфектолошкој амбуланти :: Semberija INFO ::

 

Међународни дан сестринства: Сестре у Инфектолошкој амбуланти


Данас, 12. маја, обиљежава се Међународни дан медицинских сестара и техничара, а у значај њиховог рада у цијелом свијету, могли смо се увјерити гледајући свакодневну борбу и несебичност исказану у бризи за пацијенте. Страх од пандемије код свих нас, самим тим и њих, побиједила је професионалност, стручност и хуманост.

Медицинска сестра Аида Петоњић ради као сестра у Одсјеку за ендоскопију у болници “Свети Врачеви”, а све вријеме од појаве пандемије, распоређена је у Инфектолошку амбуланту.
 
Медицинске сестре Слађана Радић и Аида Петоњић

- Поносна сам на свој хумани позив јер је немјерљив осјећај кад помажете пацијентима у лијечењу, не само њихове болести већ и као подршка да побиједе страх. Ангажовање у Инфектолошкој амбуланти ни једног тренутка нисам схватила као могућност да се и мени може догодити да се инфицирам. Једино о чему сам размишљала је да будем максимално одговорна и сконцентисана на правилно кориштење заштитне опреме како бих заштитила друге око себе”, каже сестра Петоњић. Нјена колегиница, медицинска сестра Слађана Радић, која у Инфектолошкој амбуланти ради већ двије године, каже да је посао здравственог радника стресан, али наглашава да се овај позив бира управо због жеље да се помогне пацијентима.

- Наш посао је да помогнемо и ништа нам не пада тешко, посебно што радимо тимски и подршка смо једни другима. Све то доприноси да третирамо пацијенте стручно и професионално. Посвећеност позиву је наш покретач, а осмијех на лицу излијеченог пацијента је немјерљив”, каже сестра Радић. О пожртвованости екипе у Инфектолошкој амбуланти, шеф Одсјека инфектологије, инфектолог др Александра Радојчић каже да не постоје адекватне ријечи за њихову пожртвованост.
 
Др Александра Радојчић и медицинске сестре Слађана Радић и Аида Петоњић

- Честитам им дан сетринства уз захвалност на несебичном раду који свакодневно показују помажући пацијентима”, рекла је др Радојчић. Она је, говорећи о раду у Инфектолошкој амбуланти нагласила да имају стручну, професионалну и предану екипу.

- Уз мене је од првог дана и млади колега специјализант педијатрије, који ми је десна рука у послу од појаве пандемије, а ту су и двије веома стручне и способне медицинске сестре. Оно што је посебна одлика овог тима је што од првог дана нисмо размишљали да ли је радни дан, викенд или празник, а нисмо размишљали ни о трајању радног дана. Једноставно, доступни смо у свако доба дана и ноћи, како бисмо овом медицинском изазову одговорили на најбољи начин”, каже др Радојчић додавши да у свом раду имају максималну подршку менаџмента болнице.

Придружујемо се честиткама поводом Међународног дана сестринства уз жељу да њихов рад буде увијек квалитетно вреднован.

​Семберија инфо - О. Стјепановић