РЕГИОНАЛНИ СТАМБЕНИ ПРОГРАМ: У Амајлијама 30 породица усељава у новоизграђене станове :: Semberija INFO ::

 

РЕГИОНАЛНИ СТАМБЕНИ ПРОГРАМ: У Амајлијама 30 породица усељава у новоизграђене станове


Званична додјела кључева корисницима станова у Амајлијама одржана је 11. маја испред новоизграђених зграда. Корисницима су кључеве уручили градоначелник Бијељине Мићо Мићић и вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић.

 
Укупно 30 породица расељених лица трајно рјешава стамбено питање усељавањем у двије  зграде са по 15 станова, изграђене у оквиру Под-пројекта БиХ 3 ( 2014) - Државног пројекта стамбеног збрињавања, у оквиру Регионалног стамбеног програма са Министарством за људска права и избјеглице БиХ и Министарством за избјеглице и расељена лица РС.

Изражавајући задовољство завршетком изградње станова Марко Аћић је прецизирао да је укупна вриједност ове двије зграде око 1.600.000 конвертибилних марака.

- Настављамо и даље. Ми смо приликом  прошлог обиласка ове мјесне заједнице у увођења станара у претходну зграду у оквиру ЦЕБ пројекта обишли и дио раније изграђених стамбених објеката и добили молбу од станара да покушамо нешто урадити и на реконструкцији објеката који су рађени прије више од 15 година. Захваљујући рационалном пословању и уштедама које смо направили у оквиру ЦЕБ пројекта Влада РС, на наш приједлог, дала је сагласност да се овдје у Амајлијама прави још једна зграда од 12 станова у коју ћемо уселити те породице које су налазе у дотрајалим објектима.  Поред тога, у оквиру исте одлуке, Влада РС је одобрила да се и у Невесињу прави још једна додатна зграда од 12 станова, рекао је Аћић прецизирајући да ће укупна вриједност инвестиције за те двије зграде бити 1.500.000 конвертибилних марака.

Аћић је, најављујући  даљи наставак  сарадње са градом Бијељином, захвалио градоначелнику Мићи Мићићу и његовим службама које су, како је истакао, заиста били адекватни партнери у свим овим фазама.

- Настављамо рад и на изградњи  индивидуалних стамбених објеката у оквиру Под-пројекта БиХ 6, почињемо са изградњом осам кућа у Бијељини, а ове године ћемо ићи и са наставком инфраструктурних пројеката у вриједности од око 50.000 конвертибилних марака, наводи Аћић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је захвалио Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за изградњу ових станова, јер су људи који су добили станове до сада боравили у алтернативном смјештају. Иначе, град је, када је ријеч о ове двије нове зграде, обезбиједио земљиште, инфраструктуру и остале прикључке, а за то је издвојено око 300.000 конвертибилних марака.

- Сви корисници станова добиће трајна рјешења о социјалном становању. Њихова обавеза ће бити само да плаћају једну марку по метру квадратном стана, а та средства су за одржавање зграде, појашњава Мићо Мићић.

Кад је ријеч о финансирању стамбених пројеката и подршци у спровођењу програма, Европска унија је највећи донатори Регионалног стамбеног програма, а затим слиједе Сједињене Америчке Државе, Њемачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска и још неколико земаља.

Семберија инфо - М. Решидовић