ПЕРИЋ: ДОЊА ТРНОВА - МЈЕСТО КОЈЕ СВЈЕДОЧИ СЛОБОДУ :: Semberija INFO ::

 

ПЕРИЋ: ДОЊА ТРНОВА - МЈЕСТО КОЈЕ СВЈЕДОЧИ СЛОБОДУ


На Дан побједе над фашизмом руководство Угљевика положило је вијенац на споменик жртвама фашизма у меморијалном комплексу Доња Трнова, за које је начелник општине Василије Перић рекао да је мјесто које свједочи слободу.
 
"Српски народ дао је огроман допринос побједи против фашизма, а Доња Трнова је мјесто у којем вриједи говорити о слободи, из ових крајева је српски гуслар Филип Вишњић који је опјевао борбу српског народа за ослобођење од Турака, а због јунака из Великог рата и антифашистичке борбе Доњу Трнову зову мала Москва", рекао је Перић новинарима.
 
Он је навео да је из Доње Трнове и јунак одбрамбено-отаџбинског рата пуковник Милан Јовић.
 
Због ванредног стања и забране масовног окупљања обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Доњој Трнови присуствовали су делегације општине Угљевик и СУБНОР-а.
 
Предсједик угљевичког СУБНОР-а Ратко Ђурковић навео је да се у овом меморијском комплексу чува сјећање на 3.278 палих бораца, а у костурници је сахрањено 527 бораца.
 
"У антифашистичкој борби Доња Трнова је дала 220 живота, од чега је 105 бораца", рекао је Ђурковић.
 
Вијенац на споменик жртвама фашизма у Доњој Трнови код Угљевика положили су начелник општине Василије Перић, предсједник Скупштине општине Ђоко Симић и предсједник СУБНОР-а Угљевика Ратко Ђурковић.