ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ИСПРЕД БИСТА ХЕРОЈА :: Semberija INFO ::

 

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ИСПРЕД БИСТА ХЕРОЈА


У Градском парку, гдје су смјештене бисте четворице семберских народних хероја из Другог свјетског рата - Фадила Јахића Шпанца, Родољуба Чолаковића, Хамзе Хамзића и Мирка Филиповића, одата је почаст свим изгинулим у Другом свјетском рату и положени вијенци. Вијенце су положиле делегације бијељинског СУБНОР-а и Градске управе.

- Ми данас обиљежавамо 75 година од побједе над фашизмом и рушења једног од највећих зала у историји човјечанства. Огроман допринос томе дала је совјетска армија која је учествовала у готово свим операцијама на простору цијеле Европе, али не смијемо никада заборавити допринос који је дала тадашња Југославија са 1.700.000 жртава и 305.000 бораца у редовима партизанских јединица. Велики допринос у тој борби дала је и Семберија. У партизанским јединицама погинуло је 1.206 бораца, 873 лица су жртве фашистичког терора, а укупно је било 3.000 учесника у НОБ-у, што говори да је и тада Семберија била на правој страни'', подсјетио Михајло Видић, предсједник Скупштине СУБНОР-а Бијељина и нагласио да ,,ми као потомци поносно гледамо на чињенице да смо дали велики допринос формирању једног новог поретка равноправних људи и народа''.

У име Градаске управе Града Бијељина вијенац је положио градоначелник Бијељине Мићо Мићић који је рекао да Градска управа у овој свечаности учествује у складу са актуелном ситуацијом због пандемије вируса корона.



-Без обзира на то, нисмо заборавили 9. мај који је значајан датум у свјетској историји, јер сви знамо да је фашизам био једно зло и да побједа над фашизмом значи пуно за то вријеме, а и за будућност наших суграђана. Желим да честитам свима онима који славе данашњи дан, прије свих Русији и нашем братском граду Азову. Оно што ми желимо је да свако вријеме, свака борба и сваки окрет и давање живота за слободу никада не буду заборављени'', рекао је градоначелник Бијељине, подсјећајући да се у Бијељини 24. септембар слави као сјећање када је тог датума 1943. године Бијељина ослобођена од Нијемаца.

Градоначелник Мићић је нагласио и да су представници Града Бијељина и бијељинског СУБНОР-а договорили да све бисте народних хероја Семберије из Другог свјетског рата буду на једном мјесту, у Градском парку, и да се на том мјесту убудуће полажу вијенци 9. маја и 24. септембра.

Семберија инфо (В.З.)