СЛАВА ОПШТИНЕ И ПОМЕН МАЈЕВИЧКИМ ЈУНАЦИМА :: Semberija INFO ::

 

СЛАВА ОПШТИНЕ И ПОМЕН МАЈЕВИЧКИМ ЈУНАЦИМА


У част Светог Георгија - крсне славе општине Лопаре ове године није одржана традиционална свечана сједница локалног парламента, изостао је и низ културних и спортских догађаја, а није било ни масовних окупљања поводом "Ђурђевданских свечаности".

У Храму покрова Пресвете Богородице у Лопарама је служена литургија, освештано славско жито и сломљен славски колач.

Намјесник тузлански, протојереј-ставрофор Стево Јовић са свештенством служио је данас на крсну славу општине Лопаре - Ђурђевдан помен за 242 погинула
борца са Мајевице која су у одбрамбено-отаџбинском рату своје животе положила за темеље Републике Српске.

 

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је Срни да је овогодишња прослава Ђурђевдана скромнија него иначе.

"Ове године Дан и крсну славу општине прослављамо у складу са ситуацијом која нас је задесила, без свечане академије и ручка, само са најважнијим дијелом - са парастосом и ломљењем славског колача", рекао је Савић.

Савић је свим становницима Лопара честитао Дан и крсну славу општине у нади да ће сљедећи Ђурђевдан бити прослављен онако како је слављен претходних година.

Кум овогодишње славе био је Слободан Павловић, који је у Лопарама изградио јавну чесму и за данас је било предвиђено свечано отварање, али због ситуације са пандемијом то је одгођено за боље дане.

Парастосу, који је служен код споменика "Јунацима Мајевице", присуствовало је општинско руководство и представници Борачке организације.

Након парастоса положено је цвијеће.