ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: У БИЈЕЉИНИ СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: У БИЈЕЉИНИ СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА


Задовољни смо тренутно епидемиолошком ситуацијом у Бијељини, јер се важеће мјере Републичког кризног штаба у великој мјери поштују на овом подручју, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић након још једне сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

„Најважније је да новообиљелих од вируса корона немамо. Само једна особа позитивна на вирус корона налази се у карантину у Дому ученика. Тренутно се тринаест особа налази у болничкој изолацији, осморо људи је у кућном карантину, док се 325 особа налази у самоизолацији, под стручним медицинским надзором. Под стручним надзором Дома здравља налази се 49 особа у карантину у О.Ш. „Вук Караџић“. То нам је тренутно навећи проблем, јер је, углавном,  ријеч о особама које су допутовале из иностранства и које морају најмање седам до осам дана провести у карантину. Од 259 особа, које су прошле кроз локални карантин, није било позитивних на вирус корона. Данас чекамо налазе за још 14 особа, а узети су узорци за још тринаест особа из тог карантина. Период инкубације за особе које су биле позитивне на вирус корона већ је истекао, тако да су кластери затворени. Једини проблем можемо имати на граничним прелазима, уколико неко допутује са сипмптомима вируса корона. Људи  који долазе у завичај морају бити свјесни чињенице да ће седам до осам дана провести у карантину“, напоменуо је градоначелник Мићић.

Он је том приликом истакао да је бијељинска болнице до сада тестирала 450 грађана, док је Дом здравља тестирао 250 особа, од чега је евидентирано свега дванаест особа позитивних на вирус корона.

Што се тиче прослављања Ђурђевдана, породичне славе коју славе многи у Семберији, Мићић је изјавио да је став и препорука Градског штаба да се поштују мјере и препоруке Репубичког кризног штаба, што подрузумијева чињеницу да је на снази ванредно стање, забрана кретања након двадесет часова, као и то да је забрањено окупљање више људи на једном мјесту.

„Наша препорука је да се Ђурђевдан обиљежава, а не да се масовно слави као до сада, дакле, уз минималан број људи, односно да се поштују одлуке Градског и Републичког штаба, уколико у међувремену не буду донесена и нека ригорознија ограничења“, истакао је градоначелник Мићић. Он је том приликом изјавио да ће Зелена пијаца у наредним данима радити до 16,30 сати радним данима, док ће викендом радити до 14 сати.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)