ПАНДЕМИЈА УГАСИЛА БРОЈНА РАДНА МЈЕСТА И КОД НАС! :: Semberija INFO ::

 

ПАНДЕМИЈА УГАСИЛА БРОЈНА РАДНА МЈЕСТА И КОД НАС!


Oвогодишњи  Међународни празник рада - Први мај, радници широм планете, па и на овим нашим просторима, дочекују у специфичним условима пандемије вируса корона. С обзиром на то да су у протеклих мјесец и по дана широм свијета без посла остали милиони радника, с правом се поставља логично питање, да ли дочекујемо празник рада или празник нерада. Бијељински радници десетљећима уназад Први мај су дочекивали на излетиштина, поред Дрине и Саве, уз роштиљ, музику и добро расположење.

Жељко Недић, секретар Регионалног синдикалног центра Бијељина, на почетку разговора за „Семберија инфо“ каже да ће радници, због мјера које су на снази, ове године сигурно бити ускраћени за дружење током Првомајских празника.

- Више од стотину година прослављањем Првог маја радници, односно припадници и симпатизери радничког покрета, исказују општу солидарност и сјећање на достигнућа радничког покрета. Први мај је проглашен међународним празником с намјером обиљежавања и сјећања на демонстрације из 1886. године. У знак сјећања на велике радничке демонстрације које су организоване у Чикагу, када је на улице изашло 40.000 радника, данас обиљежавамо и прослављамо Први мај. Радници су се побунили због малих дневница, због дневног рада од 12 до 18 часова и због искориштавања дјечије радне снаге. Радници су тада истицали своје захтјеве формулисане у популарне „три осмице“, што је значило: осам сати рада, осам сати одмора и осам сати културног уздизања.

Тадашње власти су на улице извеле полицију и пуно радника је у међусобним сукобима погинуло. Након неколико година радници су поново били на улицама, те је интернационално одлучено да се сваког Првог маја организују демонстрације, све до испуњења радничких захтјева за један достојанствен људски живот“.

Недић каже да се и данас Први мај поистовјећује са борбом за основна људска права радника, истичући да је тренутна ситуација изузетно тешка, што се одразило на губитак радних мјеста.

- На подручју Бијељине, у више привредних друштава, радници су добили отказ уговора о раду. Телефонским путем и непосредним контактима са синдикалним представницима дошли смо до податка о неких 800 радника који су тренутно остали без посла. У међувремену добијамо и повратне информације о враћању неких радника на посао. Неки послодавци припремају своје фабричке хале за наставак производње, што је добар знак. Отпуштени радници имају прецизна упутства на сајту Савеза синдиката РС како да поступе у случају да добију рјешење о отказу уговора о раду. Драстичан примјер на почетку пандемије било је отпуштање око 80 одсто радника Тржног центра „Фис“, који су проглашени за технолошки вишак. Радници имају могућност да се одмах пријаве на берзу рада, те у том случају могу рачунати на новчану надокнаду која је регулисана Законом о раду. У контакту сам са менаџментом „Фис“- а и они су у међувремену почели отварати дијелове продајног програма, бијелу технику и намјештај. Њихова обећања иду у правцу поновног запослења једног броја отпуштених радника. У Бијељини су трговци у тржним центрима, који су били отворени током пандемије, у великој мјери били изложени контактима са купцима, тако да те раднике треба наградити за њихов рад“.

Недић каже да су у протеклих мјесец и по дана радили и грађевинари на радилиштима, иако не у оптималном обиму.

- Неки радници су могли користити рад на даљину. То се, прије свега, односи на просвјетне раднике. Угрожена је туристичко – угоститељска дјелатност и ту ће се осјетити посљедице пандемије. Није добро прошао ни сектор услуга, тако да запослени радници у малим и средњим предузећима, у предузетничким радњама, фризерским салонима, занатлијским радњама, нису радили у протеклом периоду. Сретна околност је што је Влада РС обећала помоћ радницима који су привремено морали да остану код куће, обећавши исплату минималне плате и доприноса. Савез синдиката је стално у контакту са Владом РС и инспекцијским органима, тако да радници који и нису чланови синдиката могу рачунати на бесплатну правну помоћ у Регионалном синдикалном центру“.

Недић каже на крају за ,,Семберија инфо да је у овом времену најважније сачувати здравље, бити стрпљив, јер ће већ током маја, а тако је и најављено, доћи до ублажавања мјера и отварања могућности за покретање бројних производних дјелатности.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)