ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: ЗАДОВОЉАВАЈУЋА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: ЗАДОВОЉАВАЈУЋА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА


Епидемиолошка ситуација на подручју Бијељине и даље је стабилна и нема  новорегистрованих на ЦОВИД19, констатовано је на сједници Штаба за ванредне ситуације града Бијељина одржаној 2. маја, а грађанима је упућена захвалност на самоодговорности и дисциплини. Градоначелник Мићо Мићић је додао да је на ГП Рача прешло 36 возила, а на Павловић мосту четири.

-Током празника издато је 16 прекршајних налога за непоштовање забране кретања, а 10 лица старијих од 65 година прекрило је такође забрану кретања. Битно је истаћи да је током 1. маја поштовано и радно вријеме, а сутра, 3. маја, нико неће радити. Одлука је да само могу радити дежурне апотеке, наравно, Служба Хитне помоћи, као и погребна предузећа. Полицијски час је и данас, 2. маја, као и сутра, 3. маја, на снази од 12 до 5 часова ујутро”, рекао је градоначелник Мићи нагласио да се нада да ће ово бити једна од посљедњих тешких одлука.

-Подсјећам да је на снази одлука о обавезном ношењу маски и рукавица и да су уведене казне за кршење исте. Наши грађани су показали дас у одговорни, а сви заједно имамо један циљ, да нам се не догоди да имамо новообољелих”, рекао је Мићић. Захвалност грађанима на поштовању савјета и мјера упутила је и в.д. директор болнице др Милица Ловрић, а захвалност је упутила и медијима који информишу грађане о епидемиолошкој ситуацији на основу валидних података.

-Епидемиолошка ситуација је под контролом, празан је и болнички карантин, наша медицинска сестра која се налази у Дому ученика је доброг здравственог стања, идуће седмице биће рађен и ретест, а сви њени контакти су такође негативни. До сада је тестирано укупно 398 особа, односно 460 са ретестирањем”, рекла је др Ловрић и додала да се у болничкој изолацији налази 18 особа, а у кућној изолацији осам. Резултати који су стигли, њих 15, такође су негативни.

-Желим да обавијетим грађане да у складу са препоруком ресорном министарства, у наредним данима ћемо постепено прелазити на рад специјалистичких и субспецијалистичких амбуланти уз посебан режим заказивања преко породичног љекара уз обавезан анкетни епидемиолошки лист који не смије бити старији од три дана. Све мјере заштите пацијената и здравствених радника биће строго поштоване, као и до сада, дакле примјеном посебног протокола рада”, рекла је др Ловрић и нагласила да су упркос епидемији и ванредној ситуацији, одјељења бијељинске болнице радила и раде.

-У породилишту је у протеклом периоду рођено око 150 беба, обављен је велики број интервенција у свим болничким одјељењима и овим путем изтражавам захвалност здравственим радницима“, нагласила је др Ловрић и истакла да је чињеница да су одређени специјалистички прегледи пролонгирани, али и да све оно што је било неодложно и урађено, јер за спашавање људских живота, како је рекла, “ нема чекања”.

-Епидемиолошка ситуација јесте под контролом, доћи ће до попуштања мјера, али то не значи да је епидемија завршена. Сматрам дас у наши грађани дисциплиновани и да су добро информисани, те да настављамо сви заједно да се држимо препорука и савјета, јер као клиничар могу рећи, да ћемо се ми дуго “дружити” са овим вирусом, те је неопходна лична одговорност”, поручила је др Ловрић. Директор Дома здравља др Душко Миловановић подсјетио је да је тренутно под епидемиолошким надзором 370 особа, од којих су 44 у ОШ “Вук Караџић”.

-Све те особе су без тегоба, а оно што морам нагласити је да се тестирање особа у карантину врши по протоколо, односно, тестирање се врши од седмог до десетог дана. Дакле, све особе које прелазе границу, а са нашег су подручја, у обавези су да након љекарског прегледа и издавања рјешења од републичке инспекције, у пратњи полиције буду доремљени у карантин.Након доласка, јављају се медицинској екипи која попуњава медицинску документацију, а потом се смјештају у карантин уз обавезу поштовања кућног реда”, рекао је др Миловановић. Он је додао да се у карантину 24 сата  налази медицинска екипа која је на услузи особама које су смјештене у карантин.

-Јуче смо тестирали 14 особа иузорци су упућени у Институт за јавно здравство РС. Уколико узорци буду негативни, поступа се као и до сада, односно, особе се отпуштају у кућни карантин и под надзором су још 14 дана”, рекао је др Миловановић. Он се такође захвалио грађанима на показаној спремности да поштују савјете и препоруке.