КАРАНТИН ЗА ВРАЋЕНЕ КЊИГЕ :: Semberija INFO ::

 

КАРАНТИН ЗА ВРАЋЕНЕ КЊИГЕ


Од 28. априла  запослени у Народној библиотеци „Филип Вишњић“, након скоро четрдесетодневне паузе, почели су поново издавати књиге члановима библиотеке на читање.

Јован Цвјетковић, директор Библиотеке, каже да читаонице још увијек не раде, али је организован посао око позајмице књига на читање и враћања раније преузетих књига у библиотеку.

„У условима пандемије вируса корона организовали смо такознави „затворен“ тип рада, тако да чланови библиотеке могу само на једном мјесту, на шалтеру библиотеке, вратити задужене и подићи нове књиге на читање. Организовали смо све неопходне мјере заштите, од дезинфекције обуће, постављања заштитних баријера, кориштење заштитних маски и рукавица, уз обавезни размак од два метра. На исти начин су заштићени и запослени у библиотеци, уз кориштење маски и визира. Радимо од 8 до 13 сати, с тим што особе старије од 65 година имају предност у термину од осам до десет часова. Када нам корисници врате књиге, одлажемо их карантин, у посебно припремљену просторију за ту намјену, гдје ће књиге остати седам дана, да бисмо их након тога враћали на полице и издавали новим корисницима“, каже Цвјетковић, истичући да ће библиотека овако радити до даљњег, уз минималан број ангажованих запослених радника.

Цвјетковић каже да су читаци позитивно одреаговали на овакав вид рада, јер дуго нису били у прилици да дођу до нових књига за читање.

Што се тиче чланова библиотеке којима је у међувремену истекао рок трајања чланске карте, Цвјетковић каже да им је аутоматски продужено чланство до 26. маја, када ће бити организован традиционални годишњи попуст од 50 одсто на годишњу цијену чланске карте.

„Сваке године смо тај попуст организовали поводом обиљежавања Свјетског дана књиге - 23. априла, али је сада тај термин и популарни попуст помјерен на 26. мај“, каже Јован Цвјетковић.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)