УГЉЕВИК: ПРОЉЕЋНА СЈЕТВА НА ПОВРШИНИ ОД 4.548 ХЕКТАРА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ПРОЉЕЋНА СЈЕТВА НА ПОВРШИНИ ОД 4.548 ХЕКТАРА


У прољећној сјетви на подручју општине Угљевик, на 4.548 хектара засијано је највише кукуруза и кромпира, наводе из општинског Одјељења за пољопривреду.

"Сјетву су пратили веома повољни временски услови, а највише је засијано кукуруза на 3.991 хектар, кромпир је засијан на 241 хектар, остало поврће на 238 хектара, крмно биље на 64 хектара и соја на 14 хектара сјетвене површине", рекла је начелник Одјељења за пољопривреду Хајрија Бубић.

Она је додала да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за прољећну сјетву обезбиједило регресирану нафту по цијени нижој за 60 фенинга по литру, што је пољопривредницима у Угљевику омогућило кориштење 545.760 литара такозваног "плавог дизела".

"Ресорно министарство је обезбиједило и 161 сјетвени пакет као мјеру помоћи током епидемије вируса корона за породице које су стању социјалне потребе", навела је Бубићева.

Према њеним ријечима, овај пакет садржи 25 килограма сјеменског кромпира, три килограма лука, по пола килограма пасуља, грашка и сјемена мркве и целера, као и 50 килограма минералног гнојива.

Бубићева је рекла ће у повратничким насељима у Угљевику федерално Министарство расељених особа и избјеглица регресирати 50 одсто трошкова за репроматеријал и сјеме које је кориштено за прољећну сјетву, а максимално до 2.000 КМ по домаћинству.

​Општина Угљевик