Бијељина без новозаражених ковидом-19 :: Semberija INFO ::

 

Бијељина без новозаражених ковидом-19


Болнички карантин је тренутно без пацијената, а епидемиолошка ситуација у Бијељини је и даље стабилна, без нових случајева заразе вирусом корона – потврдили су представници ЈЗУ „Свети Врачеви“ на данашњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације.

До сад је у Семберији тестирано укупно 351 лице на ковид-19 од којих је 11 било позитивно на вирус. Из Института за јавно здравство Републике Српске очекују се резултати анализа за још шеснаест особа.

Према подацима Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина под стручним надзором у самоизолацији налази се 328 лица, а у карантину у ОШ „Вук Караџић“ смјештено је 25 лица. Карантин при Дому ученика је без пацијената, јер и даље нема нових регистрованих случајева ковидом-19, док је у транзитном карантину на Рачи тренутно смештено шест особа.

У протекла 24 часа гранични прелаз Рача прешло је 227 возила, а Павловић мост 46 возила. Полицијска управа Бијељина је издала четири прекршајна  налога за лица која су се кретала за вријеме полицијског часа, као и један прекршајни  налог за лице старије од 65 година које је кршило забрану кретања.

На Градском штабу за ванредне ситуације начелник Одјељења комуналне полиције Ратомир Драганић истакао је да су комунални полицајци од почетка ванредног стања извршили 1734 контроле лица у самоизолацији, од којих 48 у протекла 24 часа, када су сва лица су пронађена на адреси.

Одјељење за инспекцијске послове извршило је укупно 846 контрола које се односе на провођење мјера Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације, као и на закључке Владе РС. Тржишна инспекција је у складу са прописима донијетим за вријеме ванредног стања, прекршајним налозима (од 200-1000 КМ) санкционисала седам привредних субјеката и два физичка лица који нису поштовали поменуте наредбе и закључке. Градски санитарни инспектори до сада су издали 189 рјешења о изолацији, три рјешења у протекла 24 часа.

Кол-центар је имао 12 позива, од тога су реализована три захтјева за доставом, а осталих девет позива се односило на информације, подизање пензија и позиве лица која не спадају у старосну групу лица старијих од 65 година, пензионере, инвалидна лица, самце, труднице и хроничне болеснике.

У случају потребе за монтирањем покретне болнице коју је купила Влада РС, наредбом Градског штаба за ванредне ситуације Одјељење за инспекцијске послове је задужено да хиподром на Обријежи приведе намјени, односно обезбиједи све неопходне инфраструктурне прикључке и ову локацију стави у функцију.

ГРАД БИЈЕЉИНА