БИЈЕЉИНСКА ТРАНСФУЗИЈА: ТРЕНУТНО НАЈВЕЋЕ ПОТРЕБЕ ЗА НУЛТА ПОЗИТИВНОМ И НУЛТА НЕГАТИВНОМ КРВНОМ ГРУПОМ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА ТРАНСФУЗИЈА: ТРЕНУТНО НАЈВЕЋЕ ПОТРЕБЕ ЗА НУЛТА ПОЗИТИВНОМ И НУЛТА НЕГАТИВНОМ КРВНОМ ГРУПОМ


Због повећаних потреба, хитно су потребни даваоци нулта позитивне и нулта негативне крвне групе, кажу у бијељинској служби за трасфузију.

Наиме, ова служба се у почетку пандемије вируса корона обратила својим редовним даваоцима, као и оним грађанима који то желе да постану, да не долазе у великом броју, те да у ситуацији насталој због  вируса корона неће упућивати никакав појачан позив за давање крви.

-У то вријеме био је мањи одзив давалаца крви, али била је смањена и потрошња, а имали смо и више од једномјесечне залихе. Зато смо даваоце крви замолили да даривање крви оставе за касније, када се за то укаже потреба, појашњава начелница Службе за трансфузију Снежана Гегић која каже да се потреба указала управо сада.

Према њеним ријечима, током протеклог викенда имали су изузетно повећану потражњу крви.

-Имали смо пацијента који је сад за Васкрс примио 21 дозу крви, те другог са седам, трећег са шест... Пацијенти су због крварења стресног примали велике дозе крви, тако да су највеће залихе потрошене, каже докторка Гегић која наглашава да су задовољни што су пацијентима могли да дају неопходну крв и да су ти пацијенти живи и успјешно се опорављају.

Поред тога што језа вријеме Васкршњих празника била повећана потражња крви,  сада се поново враћа и оперативни програм, који је био обустављен, тако да су потребе трансфузије порасле.

-Апелујемо на даваоце група нулта позитивне и нулта негативне групе да дођу у нашу службу, јер нам је то сада конкретна потреба, позива Снежана Гегић која упућује позив и свим другим даваоцима крви да се врате редовном давању ове драгоцјене течности наглашавајући да ће бити потпуно  безбиједни, јер поштују све пропоруке заштите, како давалаца крви, тако и особља које ради.

Крв могу дати све здраве особе од 18 до 65 година, а Служба за трансфузију ради сваким радним даном од 7 до 14 часова.