ЛОПАРЕ: НАЈСТАРИЈА МАЈЕВИЧКА БОГОМОЉА У ПУНОМ СЈАЈУ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: НАЈСТАРИЈА МАЈЕВИЧКА БОГОМОЉА У ПУНОМ СЈАЈУ


У једној од најстаријих цркава на Мајевици, у Горњем Мачковцу, код Лопара, посвећеној Светом Сисоју, која је након скоро осам деценија обновљена према сјећању мјештана, Васкрс ће бити обиљежен на трећи дан овог најрадоснијег празника, у уторак.

"Од претпрошле године поново одјекују звона на овој цркви, која је, према предању, првобитно саграђена у 17. вијеку, а усташе су је спалиле уочи Мале Госпојине, 1941. године", наводи за Срну старјешина отац Драгомир Лазаревић.

Отац Драго, како га вјерници од миља зову, напомиње да је доказ о историји цркве - свештенички појас на коме је писало да је из 17. вијека, као и чињеница да су пронађене и посуде које су из 17. вијека.

Он каже да је поновна градња ове цркве у Мачковцу почела 2012. а да је храм завршен претпрошле године.

Протојереј ставрофор Драгомир Лазаревић наводи да први писани подаци о овој цркви потичу из 1843. године, те да је дозволу за градњу дао султан Абдул Меџид Први, а посебну заслугу имали су јабланички кнез Стеван Наранџић и трговачке породице из Тузле Бобар и Рајић.

Црква је грађена ријечним каменом, а покривена храстовом даском, и имала је шест прозора и једно звоно.

"Предање каже да се јабланички бег противио изградњи цркве, јер је тврдио да чим зазвони звоно на овој цркви - бега неће више бити. То се и обистинило јер након изградње цркве и његове смрти у овом крају више није биран бег", каже отац Драгомир.

Обнова ове светиње започета је 2012. године. Фотографију нису имали, али храм је направљен по сјећању мјештана, баш онако како је изгледала стара црква.

"Испред цркве смо уградили стари амвон, Богородичино коло које се налази испред олтара и на којем стоје свештеници када обављају службе, а који смо нашли када смо чистили згариште.

Имамо плочу са основним подацима о градњи цркве. На источној страни олтара имамо и гробницу у којој је 1853. године сахрањен свештеник Микајло из Мачковца", каже отац Драгомир.

У поновну изгрању храма били су укључени мјештани, помагали су у грађевинским радовима, прикупљали камен по камен, давали донације...Општина Лопаре је дала значајан допринос изградњи цркве, издвајањем финансијских средстава за њену обнову, набавком грађевинског материјала, асфалтирањем пута до цркве... Била је и овај пут уз свој народ градећи ову, једну од најљепших светиња на Мајевици.

Велики број мјештана Мачковца ради у иностранству, али их то не спречава да долазе у завичај. Окупљају се код ове светиње и за славу храма Светог Сисоја и молитви коју обиљежавају прве недјеље послије Спасовдана.

Отац Драгомир напомиње да ће ове године на трећи дан Васкрса у храму бити служена литургија, а вјерницима пренесене поруке Његове светости патријарха српског Иринеја и владике зворничко-тузланског Фотија.

"Сваке године окупљамо се како бисмо прославили васкрсење Господње", наводи он и напомиње да ће, вјероватно, ове године многи изостати, јер су остали у земљама у којима деценијама живе и раде, па их пандемија вируса спречава да дођу у родни крај.

Срна / Општина Лопаре