ПЕРИЋ СА ФЕДЕРАЛНИМ МИНИСТРОМ ПОСЈЕТИО ПОВРАТНИЧКО МЈЕСТО ЈАЊАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ПЕРИЋ СА ФЕДЕРАЛНИМ МИНИСТРОМ ПОСЈЕТИО ПОВРАТНИЧКО МЈЕСТО ЈАЊАРЕ


Начелник општине Угљевик Василије Перић састао се данас у бошњачкој повратничкој Мјесној заједници Јањари са министром расељених лица и избјеглица Федерације БиХ Едином Рамићем, са којим је посјетио фармера Аднана Муминовића и разговарао о подстицају.
 
Перић је након посјете рекао да је ова фарма примјер доброг рада, да заслужује пажњу локалне заједнице и виших нивоа власти, те да ће општина Угљевик издвојити одређена средства из програма за подстицаје пољопривреди да би олакшала рад вишечланој породици Муминовић.
 
"Ова фарма има 120 грла стоке, од чега је 60 крава музара које у просјеку дневно дају 800 литара млијека, а остатак су товна говеда, што је примјер доброг рада", рекао је Перић.
 
Рамић је претходно додијелио прехрамбене пакете за 50 грађана у вриједности 70 КМ по пакету и истакао да се ових дана дистрибуише помоћ у виду прехрамбених пакета за социјално угрожену повратничку популацију.
 
"Овдје је значајно јер је пољопривредни крај, и повратници су развили пољопривредну производњу. Ресорно министарство је данас објавило јавни позив којим се подржава прољећна сјетва, а планирамо и јесењу сјетву", навео је Рамић.
 
Након посјете фарми Муминовић, Рамић је изразио задовољство, истакавши да ће овакви пољопривредни произвођачи бити подржати и у набавци пољопривредне механизације, изградњи објеката и слично.
 
Одборник у Скупштини општине Угљевик Нихад Реџић, који живи у Јањарима, захвалио је Перићу и Рамићу на подршци и рекао да је општина Угљевик додијелила 23 сјетвена пакета, а федерално ресорно министарство 26 сјетвених пакета.
 
Реџић је додао да ће прехрамбени пакети бити додијељени социјално угроженим повратницима.
 
"У повратничкој мјесној заједници Јањари живи 120 домаћинстава и махом се баве пољопривредном производњом“, рекао је Реџић.
 
Састанку је присуствовао власник фирме "Еуробау" Есмир Цамовић који запошљава 26 повратника, а бави се производњом дрвених плоча и столова, алуминијумске столарије, браварије и производњом стамбених контајнера.