ШТАБ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БИЈЕЉИНИ СТАБИЛНА :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БИЈЕЉИНИ СТАБИЛНА


Стање у Семберији и Бијељини је стабилно, захваљујући, прије свега,  свима онима који брину о здрављу људи и онима који контролишу провођење мјера придржавања социјалне дистанце, изјавио је након  четрнаест дана болничког и кућног карантина градоначелник Бијељине Мићо Мићић, поново се укључивши у рад Кризног штаба у Бијељини.

„На нашу срећу, тренутно имамо свега четворо позитивних на вирус корона. Имамо 447 особа под епидемиолошким надзором и 94 особе у кућном карантину. У карантину у Дому ученика имамо три особе позитивне на вирус корона, једна особа је у кућном карантину због чувања дјеце. У болничком карантину налази се седамнаест пацијената. Од шездесетак особа у карантину Основне школе „Вук Караџић“ остало је њих тридесет, јер је за половину њих истекао рок од 14 дана боравка у карантину, а и резултати тестова су били негативни“, изјавио је градоначелник Мићић, истакавши да у карантину на граничном прелазу Рача тренутно борави пет особа, од чега је троје из Бијељине.
На граничном прелазу Рача забиљежен је прелазак 293 теретна возила, на граничном прелазу Павловића мост 48 возила.

Градоначелник Мићић је упутио апел грађанима уочи предстојећих Васкршњих празника, да поштују мјере које су на снази и да не посјећују излетишта, односно да се не окупљају у већем броју на сеоским имањима, изузев чланова уже породице.

Он је изјавио да ће у наредном периоду бити одржана сједница Скупштине града на којој ће бити донесене одређене мјере које се односе на привредне субјекте и на спречавање ширења виуса корона.

„Припремљена је подјела пакета за најугроженије, такозване „рањиве групе“, за чланове удружења ратних војних инвалида, чланове удружења особа са инвалидитетом. Таквих је око 350 чланова, а подијелићемо још око 150 пакета за најугроженије пензионере. Подијелили смо око 150 пакета за социјално угрожене, међу којима су и Роми. Укупно ћемо подијелити око 1.000 пакета најугроженијим грађанима. Свакодневно се дијеле оброци корисницима јавне кухиње, а поводом Васкршњих празника корисници јавне кухиње добиће и празничне пакете хране“, изјавио је Мићић.

Милица Ловрић, вршилац дужности директора бијељинске болнице истакла је да се у болничком карантину налази седамнаест особа, јер су од понедјељка, 13. априла преузети и пацијенти са подручја зворничке регије.

„У зворничку болницу је ушао пацијент са цовид 19, те су њихови здавствени радници тестирани. Један број пацијената је наставио лијечење у Бијељини. Бијељинска болница ће у наредном периоду преузимати пацијенте са акутним клиничким стањима са подручја зворничке регије, све док љекари зворничке бонице не напусте кућну изолацију“, истакла је доктор Милица Ловрић.

Душко Миловановић, директор Дома здравља Бијељина поново је позвао грађане да поштују упутства о ограничењима кретања, кориштењу заштине опреме и социјалној дистанци у вријеме предстојећих празника.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)