ЗАДИМЉАВАЊЕМ ВОЋАРИ ШТИТИЛИ РОД :: Semberija INFO ::

 

ЗАДИМЉАВАЊЕМ ВОЋАРИ ШТИТИЛИ РОД


У подмајевичком крају, који је познат по производњи шљиве воћари су провели претходне двије ноћи у воћњаку штитећи цвијетове воћа заштитном мјером задимљавањем.

Воћар Милан Василић, који има засад шљиве од 10 дунума у селу Кацевац који је рубно подручје Бијељине ка обронцима Мајевице, каже да су температуре достизале до -4 степена целзијуса у претходна два јутра.

"Сви који се бавимо воћарством смо задимљавали воћњаке и на тај начин ублажили мраз који је штетан по плод", рекао је Василић.

На овом подручју, додао је Василић,  најчешћа мјера заштите код прољетњих мразева је метода задимљавања.
"Пале се тешко сагорљиви материјали, па се стварају  густе димне завјесе,  и на тај начин дим повећа температуру за око 1,5  степен -објаснио је Василић.

Он је додао да цвијетни пупољци спадају у органе који су најосјетљивији према мразу и при ниским температурама могу потпуно измрзнути.

"Шљиве су до сада 80 одсто исцвјетале и у наредном периоду при крају цвјетања, кад отпадне најмање двије трећине латица цвјетова биће третиране против болести осице и монилије", рекао је Василић и  изразио наду да у наредном временском периоду неће бити ниских температура које би могле угрозити род воћа у овом крају.