Кванташка пијаца у Бијељини: Тезге „пресељене“ испред улаза у пијацу :: Semberija INFO ::

 

Кванташка пијаца у Бијељини: Тезге „пресељене“ испред улаза у пијацу


Продавци поврћа и воћа на бијељинској Кванташкој пијаци, у четвртак, другог априла, због изричите забране продаје робе на Кванташкој пијаци, своје „тезге“ преселили су испред улаза у Кванташку пијацу. Већина њих је уплашена, како кажу, због најновије ситуације коју је проузроковао коронавируса, али истичу да од нечега морају живјети.

„Ово је пропаст и велика мука за нас и за оне који дођу да нешто купе. Цијене се не мијењају и све је остало на прошлогодишњем нивоу. Практично, на снази су сезонске цијене воћа и поврћа. Једино је бијели лук на велико 10 КМ за килограм, док је лимун пет до шест КМ за килограм“, каже нам један од продаваца испред Кванташке пијаце. 

У тренутку док смо разговарали са продавцима воћа и поврћа стигли су и полицијски службеници Полицијске управе Бијељина и упозорили су продавце воћа и поврћа да не могу продавати своју робу испред улаза у Кванташку пијацу, јер је на снази забрана рада за Кванташку и Сточну пијацу.



Младен Лазић, велики произвођач поврћа из Голог Брда, каже да су пољопривредници забринути, како због увоза раног поврћа из Италије и Шпаније, тако због немогућности набавке репроматеријала, пољопривредних машина, резервних дијелова и опреме за наредну пољопривредну сезону.

„Стао је и увоз опреме за прерађивачку индустрију. У априлу је бло планирано да отворим фабрику за прераду поврћа, али сада не могу да довезем пумпе за циркулацију воде, марке „Сперони“ из Италије, које сам већ наручио и платио. Углавном смо опрему набављали у Италији и Шпанији“, каже Лазић. 
С обзиром на то да је и члан Удружења повртлара Републике Српске, Лазић каже да повртлари и на овај начин упућују  апел ресорном министарству да поведе рачуна о пласману домаћих производа на пијацама, јер се и даље дозвољава увоз и продаја краставца увезеног из Италије и Шпаније на пијаци „Аризона“.

„Питамо се каква је то економска логика, да се дозволи увоз краставца из поменутих земаља, а забрани продаја домаћег раног крставца на пијацама. Умјесто да краставац продајемо на Кванташкој пијаци, купци се усмјеравају на кућну продају. Треба знати и то да су сви годинама навикнути на пијачну продају“, истиче Лазић, наглашавајући да се и у условима епидемије, морају поштовати правила понуде и потражње, али и правила заштите продаваца и купаца.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић