ГБО БИЈЕЉИНА: Сутра обиљежавање "Дана одбране Града Бијељина" :: Semberija INFO ::

 

ГБО БИЈЕЉИНА: Сутра обиљежавање "Дана одбране Града Бијељина"


Oбавешавамо Вас да ће делегација Градске борачке организације Бијељина и Организације породица погинулих бораца Бијељина дана 31.03.2020. године (уторак) у поводу обиљежава ,,Дана одбране Града Бијељина" у 15,00 часова положити венац испред Централног Споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.
  
Овим путем Вас позивамо да пропратите ову активност.
 
Имајући у виду да ћемо ове године, због новонастале ситуације везане за проглашење ванредног стања и мера које су надлежне институције донеле због вируса Корона, поменути датум обележити само полагањем венаца без присуства јавности, издајемо следеће саопштење.  
 
                                                  САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
 
Један од основних програмских циљева БОРС-а па самим тим и ГБО Бијељина је његовање слободарских традиција српског народа, а самим тим и обележавање значајних датума из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата. 


,,Дан одбране града Бијељина", који сутра обележавамо, то сигурно и јесте.
 
ГБО Бијељина је заједно са другим субјектима протеклих година на достојанствен начин обележила ,,Дан одбране Града Бијељина,, што чини и ове године.
 
Овако ћемо поступати и свих наредних година, залажући се да овај догађај још више омасовимо, обогатимо новим садржајима и тиме покажемо будућим покољењима колико се мора ценити слобода и допринос оних који су се за њу борили.
   
Дана 31.03.1992. године српски народ Семберије организовао се, да се брани и спречи оно што се Србима дешавало у периоду од 1941.-1945. године, да спречи неки нови Јасеновац и 13. озлоглашену ханџар дивизију, да предухитри нови Сијековац и још многе покоље у које смо преваром намамљени. Да смо исправно поступили показују злочин који су се десили у наредном периоду над српским народом, и то злочин у Добровољачкој и злочин 15. маја у Тузли.
 
Српски народ је уз помоћ припадника ЈНА одбранио Бијељину и тиме осујетио намјеру муслиманско-хрватских паравојних формација и екстремистичких група да, заузимањем града, спрече повезивање осталог дела територије БиХ, насељене српским становништвом, са матицом Србијом.
 
Град Бијељина је у току одбрамбено-отаџбинског рата био центар који је повезао западни и источни део Републике Српске и центар који је Републику Српску повезао са матицом Србијом.
 
Кроз град Бијељина пролазио је коридор живота. У њему је у току одбрамбено-отаџбинског рата уточиште нашло, близу 100.000 Срба протераних са својих вековних огњишта.
Све ове чињенице говоре о стратешком значају и изузетној важности града Бијељина, у току одбрамбено-отаџбинског рата, за српско становништво и за саму Републику Српску.
 
Због свега тога, поносни смо на оно што смо урадили, јер смо тиме дали значајан допринос у одбрани српског народа на овим просторима и стварању Републике Српске.
 
Наше потомке морамо научити да више никад не смију дозволити да им се понови оно што се дешавало нашим прецима.
 
Морамо их научити да се оним који су нас кроз читаву историју угњетавали и убијали, не сме слепо веровати, да сваку опасност морају предухитрити, да морају бити сложни и јединствени, јер је то једина формула која гарантује опстанак на овим просторима ,,тамног вилајета" како га назва наш нобеловац Иво Андрић.
 
Одбранили смо Бијељину, то сматрамо својим успјехом, а ,,Дан одбране" обележаваћемо и у наредном периоду и нико нас у томе не може спречити.
 
У току протеклог одбрамбено-отаџбинског рата за слободу и стварање Републике Српске своје животе дало је скоро 1000 најбољих синова са овог подручја.
 
Нека нам вечно живи наш вољени град Бијељина и наша крвљу натопљена Република Српска!
 
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!
 
Предсједник Скупштине ГБО Бијељина  Миодраг Стевановић