Штаб за ванредне ситуације града Бијељина: Од првог кластера још један обољели од КОВИД 19 :: Semberija INFO ::

 

Штаб за ванредне ситуације града Бијељина: Од првог кластера још један обољели од КОВИД 19


На подручју Семберије регистровано је још једно лице заражено вирусом корона, те је број повећан на пет, а ријеч је о оцу колеге првозараженог. С обзиром да се ради о особи старије животне доби и дијализном пацијенту, он се налази у болничком карантину, речено је након сједнице Штаба и наглашено да је договорено да се лица која су у кућном карантину чешће контролишу.



Градоначелник Мићо Мићић је истакао да је у функцији и карантин на Рачи, гдје се налази 16 лица чији узорци су послати на анализу. Анализирајући урађено на основу одлука Штаба, Мићић је рекао да се врши прање и дезинфекција улица у граду, те да су ЗЕВ дезинфиковане.

- На граничном прелазу Рача ппрешло је 72 камиона, а пет на Павловић мосту. Полиција је издала осам прекршајних налога и упозорења за особе које су кршиле полицијски час, а само једно лице старије од 65 је прекршило одлуку о кретању“, рекао је Мићић и нагласио да је донесена одлука да се помогне пољопривредним произвођачима у продаји или куповини производа.

- У том циљу је у Аграрном фонду, сваким даном од 7 до 15 часова у функцији број телефона 055-206-984“, нагласио је Мићић и додао да се од данас, 30. марта могу преузети потврде за регресирано гориво за 2.873 пољопривредних призвођача, у свих 14 мјесних канцеларија.

Поред тога, Привредни савјет града Бијељина, ТРБ, Црвени крст и Штаб ће направизи споразум, те утврдити начин трошења средстава које су привредници обезбиједили, а ријеч од око милион КМ.

Карантини у Дому ученика и фискултурној сали О.Ш. „Вук Караџић“ су опремљени и у функцији. Директор Дома здравља др Душко Миловановић подсјетио је да је под надзором 1.145 лица, што је мање у односу на претходни дан, јер је одређеном броју лица истекло вријеме за кућну изолацију.  Прва особа смјештена је и у карантин у фискултурној сали Основне школе „Вук Караџић“, гдје ће бити у изолацији наредних 14 дана. Завршена је комплетна епидемиолошка обрада, а особа се осјећа добро као и особе у карантину у Дому ученика и мајка која се дјецом налази у кућном карантину.

Вршилац дужности директора Болнице „Свети врачеви“ др Милица Ловрић појаснила је да је пета особа која је заражена вирусом корона, старији мушкарац на програму дијализе, а ријеч је о оцу колеге од првозараженог.

- Пацијент је смјештен у болнички карантин, гдје је превентивно смјештено још шест особа за које постоји сумња у заразу и чији су резултати послати на анализу, а ради се о лицу које је дошло из Центра за срце у Тузли и члановима његове породице, као и особи која је била у контакту са првозараженим у Бијељини, рекла је др Ловрић и поновила апел да се грађани придржавају препорука и савјета.

​Семберија инфо - О. Стјепановић