ГРАДСКИ КРИЗНИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКИ КРИЗНИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У БИЈЕЉИНИ


Надам се да, уколико одговорност грађана буде на оваквом нивоу, нећемо имати велику епидемију вируса корона. Ипак, морамо бити максимално опрезни и придржавати се наредби и упутстава здравствених стручњака, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић након данашње сједнце Градског кризног штаба за ванредне ситуације.
„Тренутно су у Бијељини 1.102 особе под надзором, од чега је шесторо њих у кућном карантину, под посебним условима. Међу њима је и троје позитивних на вирус корона. Надамо се да нећемо имати велику прогресију у том смислу. Све чинимо да спријечимо ширење вируса. На штабу смо разговарали о свим мјерама које смо подузели и које ћемо подузети у наредном периоду. Припремамо још 50 кревета у болничком карантину, уз тридесет већ припремљених. У Дому здравља смо припремили простор за изолацију, а обезбијеђена је и вода за пиће у шаторском карантину на Рачи. Рад Зелене пијаце ће бити строго контролисан, да би се избјегле гужве. Углавном, досадашње препоруке се поштују и тако треба наставити. Договорили смо да у Дому ученика припремимо посебан стационарни карантин“, изјавио је градоначелник Мићић, нагласивши да је договорен и рад продавница за резервне дијелове за тракторе, јер су у току сјетвени радови на њивама.

„Што се тиче рада Сточне и Кванташке пијаце, због могућих контаката људи из различитих градова, њихов рад је привремено забрањен. Вртићи су затворени, а добра вијест је да су дјеца и васпитачица, који су контролисани, негативни на вирус корона. Градска управа неће оставити грађане на цједилу и нико неће бити гладан. Отворили смо Кол центар са бројевима телефона, тако да ће припадници Цивилне заштите - Јединице опште намјене и волонтери допремати на кућне адресе неопходне лијекове или најнеопходније намирнице. Имамо могућност и за доставу топлих оброка. Волонтери ће имати посебне картице за препознавање. Неће наши грађани остати сами. Од Центра за социјални рад ћемо добити спискове људи који се налазе у стању социјалне потребе. Тако ће данас, од 12 сати припадници Цивилне заштите и волонтери, њих двадесетак, бити на располагању грађанима. Позивом на телефоне: 055/233 -154 и 055/233 -155, у временском периду од 8 -16 сати, осим недјеље, грађани из угрожених старосних категорија ће их моћи позивати ради рјешавања неких неопходних потреба“, изјавио је Мићић.

Мићић је истакао да ће људима старијим од 65 година, којима је забрањено кретање, бити омогућено да два пута у седмици, уторком и суботом, од пет до осам сати ујутро, могу набавити неопходне намирнице у продавницама које ће бити отворене тим данима у назначено вријеме. Таква одредба донесена је ових дана и у Србији.
Градоначелник Мићић том приликом се захвалио Славену Ристићу, директору фирме „ТРБ“ из Братунца, који је одлучио да купи један респиратор за бијељинску болницу.

„И Градска управа је одлучила да набави један респиратор. Желимо да бијељинска болница комплетира респираторе који ће бити спремни за употребу, уколико то буде неопходно."

Милица Ловрић, директор Болнице „Свети врачеви“, истакла је да у бијељинском болничком карантину тренутно нема ниједне особе, те да су подручју Семберије тренутно три особе заражене вирусом короне.

„Од те три особе једна је првозаражена, док су двије особе биле с њим у непосредном контакту. Укупно имамо шест особа, дакле,имамо у кућном карантину, а три од њих су позитивне на вирус корона. Имамо и 1.102 особе у епидемиолошком надзору. Бијељинска болница се припрема за потенцијалну епидемију на овим просторима. Старе болничке објекте настојимо поново ставити у функцију и припремамо интензивну његу за 14 особа. Припремамо проширени карантин за нових 50 особа, уз постојећих 30, са интензивном његом. Реконструисали смо операциону салу у згради старе Гинекологије, која би послужила за хитне оперативне захвате потенцијално заражених особа и за порођај заражених трудница. Грађани могу бити мирни и спокојни, када је ријеч о спремности болнице да одговори свим задацима који су пред нама“, истакла је Милица Ловрић, нагласивши да болница тренутно има 10 респиратора.

„Благе клиничке форме су у кућном карантину, болница је спремна за средње тешке и веома тешке пацијенте инфициране вирусом корона, уколико их буде. Набавићемо и апарат за убрзану дијагностику потенцијално инфицираних особа. COVID -19 је изазов за човјечанство, за наше друштво и за наш здrавствени систем. Не смијемо дозволити да нам се догоди италијански сценариј. Самодисциплином можемо промијенити епидемиолошки ток. Уколико се будемо придржавали свих одлука које су на снази, имаћемо стабилну епидемиолошку ситуацију“, нагласила је Ловрићка, истакавши да је вирус корона „увезен“ у Бијељину са зараженог подручја, те да још увијек не знамо број укупно инфицираних, те су мјере самоизолације и дисциплине најважније за спречавање ширења вируса корона.

Душко Миловановић, директор Дома здравља Бијељина изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Бијељини још увијек стабилна, да су хигијенско-епидемиолошке службе на терену и завршавају послове регистровања контаката особа које су заражене вирусом корона.

„Остварили смо добру сарадњу са Комуналном полицијом и МУП-ом РС, те санитарним инспекторима на граничним прелазима. Успјешније контролишемо дисциплину код особа којима је изречена мјера кућне изолације. За оне који не поштују мјере кућне изолације припремићемо простор у Дому ученика у Бијељини, капацитета око 140 мјеста“, истакоа је Миловановић.
 
Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић