ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: НЕМА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ, АЛИ МОРАМО БИТИ МАКСИМАЛНО ОПРЕЗНИ! :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: НЕМА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ, АЛИ МОРАМО БИТИ МАКСИМАЛНО ОПРЕЗНИ!


На сједници Градског штаба за ванредне ситуације један од закључака да се врши пооштрена контрола кућне изолације, јер је примијећено да се одређени број лица не придржава неопходних мјера и поступака у вези са спречавањем ширења вируса корона.

-Највећа опасност за потенцијално ширење заразе су лица која долазе из иностранства, јер један број њих не поштују и не поступају по одлукама које су донесене. Апелујемо на њихову самоодговорност, да поштују одлуке, препоруке и што је најважније да знају, поштујући ове одлуке чувају своје здравље и здравље њихових најближих, а самим тим и осталих грађана, рекао је градоначелник Мићо Мићић. Он је нагласио да ће списак лица која улазе на ово подручје, са граничних прелаза бити достављани и Дом здравља, Полицијску управу и Комуналну полицију.

- На овај начин ћемо на основу рјешења о изолацији, моћи адекватно контролисати да ли особа поштује упутства и препоруке. Кад би било довољно самоконтроле и самоодговорности, све би било лакше, али, према информацијама са терена имамо лица која се оглушују на рјешења. Стога уводимо пооштрене мјере контроле, а примјењиваће се и казнене одредбе. Такође, постоје и лица која су на овај простор дошли са неких других граничних прелаза, а не са Раче и Павловић моста, а који такође не поштују одлуке. У овом случају  молимо и наше грађане, да уколико знају за те случајеве, да пријаве на број полиције (122), која ће извршити контролу“, нагласио је Мићић и истакао да, без обзира на ове проблеме са несавјесним лицима, још увијек нема регистрованих обољелих лица.

-То нас радује, јер смо рубна општина и било би добро да и у наредним данима имамо само добре вијести о овој ситуацији. Да би било тако, морамо озбиљно схватити ситуацији, понашати се самоодговорно и дисциплиновано, јер то је једини начин да очувамо стање стабилним“, рекао је Мићић. Он је додао да су, пратећи ситуацију, одобрили рад стовариштима грађевинском материјалча како би грађевинске фирме могле радити, да могу радити ауто механичарске радње,те  ауто перионице. По питању кућне доставе хране, уз строге мјере заштите, дозволиће се рад угоститељским објектима који имају регистрован кетеринг.

-За особе која нису у стању да обаве куповину, мислим на стара лица на подручју наше општине и лица која немају финансијских средстава, са представницима мјесних заједница ћемо наћи начин како да им помогнемо, доставимо храну, љекове и остало што им је потребно“, рекао је Мићић и још апедном апеловао на грађане да поштују мјере и одлуке Штаба за ванредне сируације и мјере Владе РС. Директор  Дома здравља др Душко Миловановић је рекао да је неопходно појачати координацију између инспекцијских органа на граничним прелазима, како би се благоремено достављали спискови лица са рјешењима за самоиозолацију, како би се лакше контролисале које треба да се налазе у самоизолацији.

-Договорено је да се поред комуналне полиције у контролу укључе и припадници МУП РС, што би требало доприњети да се овај проблем ријеши. Уколико се констатује да се особа не придртжава упутстава, биће санкционисана у скалду са законом. Ово радимо са циљем да заштитимо наше становништво од потенцијалног ширења епидемије.Апелујем на становништво да се придржавају упутстава, јер само тако можемо да се боримо против ове новонастале ситуације“, рекао је др Миловановић. Апелу се придружила и в.д. директор болнице др Милица Ловрић нагласивши да је неопходно појачати мјере личне хигијене и поштовати савјете љекара.

-За сада на нашем подручју немамо ни једног пацијента регистрованог са ЦОВИД 19, а даља епидемиолошка ситуација зависи од свих нас. Морамо повећати самосвијест и самодисциплину, јер на тај начин се тимски боримо са корона вирусом“, рекла је др Ловрић. На сједници Штаба за ванредне ситуације Града Бијељина, речено је да је на дан 18. марта, на Рачи издато 853, а на Павловића мосту 93 рјешења о самоизолацији.