У БИЈЕЉИНИ СТРОГЕ МЈЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ СТРОГЕ МЈЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ


Мјерама за спречавање ширења вируса корона у Бијељини је до даљег забрањен рад угоститељским објектима свих категорија, трговинама, услужним дјелатностима, свадбеним салонима, фитнес центрима, дјечијим играоницама и пијацама у затвореном простору. Рад трговина прехране, робе широке потрошње, сточне хране и апотека ограничен је од 7 до 18 часова, као и рад трговачким центрима. Из ове наредбе изузета је такси служба, као и бензинске пумпе које могу радити без ограничења када је ријеч о продајама горива и других нафтних деривата, са ограничењем за продајни објекат од 7 до 18 часова. Исто радно вријеме прописано је и драгсторима у граду, као и онима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача. У Штаба за ванредне ситуације Бијељина наводи се да је рад и у овим условима неопходно организовати тако да се ограничи број људи који истовремено могу бити присутни у затвореном продајном простору и уз регулисање тог броја на улазу. Испред благајни потребно је означити и организовати размак између купаца од најмање једног метра и у затвореном продајном простору омогућити брз проток купаца, брз излазак из објекта и мјере дезинфекције и повишене хигијене. Јавне кухиње могу да раде преко шалтера, без услуживања у објектима, а достава животних намирница дозвољена је од 7 до 18 часова за субјекте који су регистровани за обављање те дјелатности, уз максималне мјере хигијене и сигурности које ће контролисти надлежни органи. Хотели, мотели и хостели могу пружати услуге само за своје госте.

​Градска управа Бијељине је организовала рад са минималним бројем потребних извршилаца на лицу мјеста, а на улазу у све службене просторије Градске управе које пружају услуге грађанима, ограничен је број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама. Уз предузимање мјера дезинфекције и повишене хигијене, исти начин рада примјењује се у свим градским установама и предузећима, осим Дома здравља који је такпђе организује рад по усаглашеним препорукама и закључцима са ресорним министарством и организовати се за пружање здравствене заштите примарно особама које могу бити заражене вирусом корона. Приоритретно и без задршке спроводиће се мјере анкетирања лица која су била у контакту са зараженима, са предлагањем кућне изолације за све особе првог контакта и организовати без прекида службу јављања, давања одговора и услуге лицима која ће се јављати због уласка у земљу на граничним прелазима.

За спровођење наредбе задужени су градско Одјељење за инспекцијске послове - градски здравствени инспектор и Одјељење комуналне полиције. Одјељење комуналне полиције задужено је и да, у случају потребе, пружи сву неопходну помоћ приликом успостављања карантина на граничним прелазима Рача и Павловића мост. Службеници Полицијске управе Бијељина задужени су да обезбиједе контролу да ли су лица којима је Гранична полиција рјешењем наложила да се јаве у Дом здравља Бијељина то и учинила, односно да ли су та лица испоштовала упутства Дома здравља Бијељина. За непоступање по наредбама, најављена је примјена законских казнених одредаба.