БИЈЕЉИНА: Градски штаб за ванредне ситуације - Оштрије мјере заштите у борби против вируса корона :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Градски штаб за ванредне ситуације - Оштрије мјере заштите у борби против вируса корона


У Бијељини нема обољелих од вируса корона. Тренутно је 136 особа под надзором, а једна особа је у изолацији. Особе које су под надзором и бораве у својим кућама и становима дужни су да се редовно јављају својим љекарима, изјавио је градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације Мићо Мићић након данашње сједнице штаба.



„Ми смо данас донијели одлуку о забрани рада свих угоститељских објеката, осим продајних објеката који се баве продајом прехрамбених артикала. Као погранични град, са више граничних прелаза у близини, договорили смо се да строго водимо рачуна о онима који долазе из иностранства. Од јутрос су на граничним прелазима и санитарни инспектори који такве путнике упућују на то да се обавезно јаве домовима здравља који ће даље одлучити о кућном или стационарном надзору таквих особа. За провођење тих одлука и њихову контролу биће задужена редовна полиција“, истакао је градоначелник Мићић, најавивши и постављање стационара на граничним прелазима Рача и Павловића мост, тако да ће и Градска комунална полиција помоћи око рада тих стационара. 

Милица Ловрић, директор бијељинске болнице „Свети варчеви“ потврдила ја да у Бијељини до сада нема регистрованих пацијената са Цовид 19, истакавши да грађани обавезно треба да појачају мјере личне хигијене како би се пресјекло потенцијално ширење инфекције.

„Прва карика у јављању пацијената надлежним здравственим установама је јављање путем телефона надлежном Дому здравља. Особе које су дошле са зараженог подручја треба да обавијесте свог породичног љекара о свом здравственом стању. Доктори ће на основу клиничког стања и симптоматологије обавити преглед, позвати инфектолога који ће одлучити о тестирању таквог пацијента. Бијељинска болница има довољно тестова, али се тестирање обавља само код пацијената код којих се утврди одређена симптоматологија, уз искључиву индикацију која поставља инфектолог. Не можемо слиједити жеље становништва. Бијељинска болница има довољно медицинске опреме за лијечење оваквих пацијената, имамо заштитну опрему за запослене. 

Ипак, овим путем апелујем на медије да тимски раде са здравственим радницима који су први на бранику заштите здравља у оваквим ситуацијама. Сви треба одговорно да обављају свој посао, а љекарима треба омогућити да и они обављају свој посао“, истакла је докторка Ловрић. 

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић