САСТАНАК О НАСТАВКУ АКТИВНОСТИ НА ИЗГРАДЊИ ДРИНСКОГ НАСИПА :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК О НАСТАВКУ АКТИВНОСТИ НА ИЗГРАДЊИ ДРИНСКОГ НАСИПА


Представници Градске управе града Бијељине, Јавне установе ,,Воде Српске“, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Мјесне заједнице Јања одржали су састанак  поводом активности на изградњи дринског насипа.
 
Састанак су иницирали Влада Републике Српске и локална заједница с циљем изналажења коначног рјешења и постизања договора са грађанима Јање чије се парцеле налазе на дијелу трасе дринског насипа.
 
Локална заједница је заједно са Владом Републике Српске оцијенила да се овај насип треба и мора изградити, како би се обезбиједила заштита од поплава.
 
-Бијељина је подложна поплавама, имали смо катастрофалне поплаве 2010. и 2014. године и ми смо у међувремену, за протеклих пет-шест година, урадили неколико значајних пројеката: поправак савског насипа и регулација одбране од ријеке Саве, а сада смо и на самом крају завршетка све четири фазе регулације ријеке Јање. Оно што је посебно битно је да морамо завршити дрински насип који је једини начин потпуне заштите од поплава и града Бијељињине и Јање, изјавио је градоначелник Мићо Мићић.
 
Како истиче, циљ одржавања овог, као и претходних пет-шест састанака, је да се пронађе најбоље рјешење и постигне договор око експропријације земљишта.
 
-Овај пут смо, на приједлог једног броја грађана Јање, припремили неколико могућих корекција трасе дринског насипа у насељеном дијелу јање, од ушћа ријеке јање, дијела самог насељеног дијела Јање, па до водозахвата канала, наводи Мићић изражавајући наду да ће доћи до договора и мирног рјешења питања експропријације, те створити услове за да се наставе радови на изградњи дринског насипа.
 
Како истиче, ресорно министарство и Влада РС обезбиједили су дио средстава за изградњу насипа, а Град Бијељина на рачуну има 600.000 марака за експропријацију земљишта.
 
-Заједно с Владом РС донијели смо одлуку да земљиште плаћамо по четири марке по метру квадратном, с обзиром да је то земљиште међу викендицама и није чисто пољопривредно земљиште, појашњава Мићић.
 
Директор Јавног предузећа ,,Воде Српске“ Мирослав Миловановић очекује што скорије изналажење коначног рјешења.
 
На састанку су и пројектанти који ће образложити детаље , а онда заједно да видимо које је корекције могуће урадити, а које су у складу  са захтјевима струке и са захтјевима грађана јање, каже Миловановић.
 
Помоћник Министра у ресору водопривреде при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Милан Гаврић  је рекао да је Свјетска банка продужила уговор до краја текуће године, те да је због тога нужно да се договор око експропријације постигне и почне са радовима на насипу.
-Локална заједница мора да истраје на рјешавању имовинских односа, каже Гаврић.
 
Предсједник Савјета мјесне заједнице Јања Азем Алетовић каже да су достављени приједлози грађана чије су парцеле на траси дринског насипа и остаје да се види у којој мјери ће ти приједлози бити уважени.
 
-Наш приједлог је да се продужи парапетни зид, да се у једном дијелу само мало помјери сама траса насипа , а код водоуставе да се откупи једна парцела, те да се на правичан начин надокнади земљиште њиховим власницима, наводи Алетовић који каже да је првобитна цијена била изузетно ниска, а ријеч је о јако плодном земљишту, те земљишту у викенд насељу гдје су дунум земље плаћали по 10.000 марака.