ПЈЕШАЦИ И БИЦИКЛИСТИ БУДИТЕ ВИДЉИВИ! :: Semberija INFO ::

 

ПЈЕШАЦИ И БИЦИКЛИСТИ БУДИТЕ ВИДЉИВИ!


У условима смањење видљивости, не дозволите да будете дио црне статистике!
 
На регионалном путу Угљевик -  Главичице, у мјесту Црвено Брдо, општина Угљевик, другог марта,  око 18 часова догодила се саобраћајна незгода са тешким тјелесним повредама. У саобраћајној незгоди учествовао је путнички аутомобил ,,пасат''  којим је управљало лице Х.М. и пјешак Д.Б. Повријеђена жена -  пјешак превежена је у Медицински центар Тузла, гдје су јој констатоване тешке тјелесне повреде.
 
На магистралном путу Бијељина – Вршани,  у мјесту Љељенча, истог дана, другог марта,  око 19 часова догодила се саобраћајна незгода са тешким тјелесним повредама. У незгоди је учествовало теретно возило ,,ман'' којим је управљало лице Б.Ј. и бициклиста С.Р. Алкотестирањем лица утврђено је да бициклиста имао 1,53 г/кг алокола у организму. Превежен је у Медицински центар у Бијељину гдје су му констатоване тешке тјелесне повреде.
 
У оба случаја обавијештен је тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, који је наложио предузимање свих потребних мјера и радњи како би се утврдили тачни узроци који су довели до ових тешких саобраћајних незгода.
 
Како би утицали да се смањи црна статистика, апелујемо на пјешаке и бициклисте да користе свјетлоодбојни прслук који, у значајној мери, помаже да пјешак буде уочен од стране возача. Зимски период карактеристичан  je и по томе што већи број број наших суграђана носи тамну одјећу (јакне и капе), што умногоме отежава њихову видљивост, а посебно у улицама и мјестима који нису освијетљени.
 
Из тих разлога, апелујемо на пјешаке и на бициклисте, као рањиве категорије учесника у саобраћају,  да у условима смањене видљивости, а нарочито у периоду од 16 часова користе свијетлоодбојни прслук, да у ваннасељеном мјесту користе лијеву ивицу пута, да коловоз прелазе искључиво на обиљеженом пјешачком прелазу, као и да се не крећу коловозом уколико су под дејством алкохола'', прецизирају из полиције.
 
Не дозволите да постанете дио црне статистике! Носите одјећу која на себи има флуроцентне и свјетле дјелове као би били уочени од стране возача као учесника у саобраћају.