ЗАВРШЕНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА СПОРТ (НИ)ЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА СПОРТ (НИ)ЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА


У Центру за културу одржана је конференција за новинаре на којој су предочени резултати пројекта “Спорт (ни)је привилегија” који је имплементирало Удружење подводних активности ,,ТРБ“. Медијима су се обратили директор ,,ТРБ“-а и координатор пројекта Јовица Петровић, директор Центра за социјални рад Милорад Софренић и директор Бање ,,Дворови“ Милорад Зекић.

Удружење подводних активности ,,ТРБ“ успјешно је окончало реализацију бесплатних курсева роњења, јахања и алпинизма за дјецу и младе са подручја града Бијељина. Активности су имплементиране у оквиру пројекта “Спорт (ни)је привилегија” који се реализује у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД, а који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).
 
Предсједник Удружења подводних активности ,,ТРБ“ и координатор пројекта ,,Спорт (ни)је привилегија“  Јовица Петровић наводи да је у пројекту, у оквиру ког је у протеклих шест мјесеци учествовало укупно 87 полазника, дјеце и младих узраста од 10 до 18 година, док је курсеве успјешно завршило њих 71, од тога 44 из социјално маргинализованих група, те 49 из руралног подручја.
 
„Као изузетно важне резултате пројекта, истакли би и формирање алпинистичке секције у оквиру нашег удружења, те покретање процедуре формалног организовања клуба љубитеља коња и коњичког спорта Попови, што ће значајно обогатити спортске садржаје града Бијељине“, изјавио је Јовица Петровић.
 
Он се овом приликом захвалилио Етно селу „Станишићи“ које је за потребе одржавања школе роњења у зимском периоду, уступило затворени базен „Леонида“, затим Основнаој школи „Јован Дучић“ која се ангажовала на анимирању корисника, те  неформалној групи љубитеља коња и коњичког спорта Попови, као и инструкторима роњења, јахања и алпинизма који су се ангажовали на реализацији пројектних активности.
 
Сарадници на пројекту, који су пружили значајну помоћ и подршку у имплементацији активности били су  Центар за социјални рад Бијељина и Бања ,,Дворови“, које им, како истичу у ,,ТРБ“-у, увијек излазе у сусрет, поготово када је ријеч о активностима које су везане за социјално маргинализоване групе. 
 
Директор бијељинског Центра за социјални рад Милорад Софренић је изразио задовољство што се у континуитету, већ неколико година, удруженим снагама организују активности којима дјецу из угрожених категорија доводе у равноправан положај са дјецом из осталих категорија.
 
-Дјеца из социјално угрожених категорија сигурно не би могли себи да приуште похађање школа јахања, пливања и алпинизма без овакве организације и без људи који су заинтересовани да пруже могућности тој дјеци, каже Софренић.
 
Милорад Зекић каже да, иако није у могућности да у материјалном смислу помогне, Бања ,,Дворови“ је ту да уступи своје ресурсе, кад год треба.
-Увијек настојимо да помогнемо својим ресурсима, кад год су у питању спортске активности, истиче Зекић.
 
Током завршне конференције за штампу, а у циљу успоставе дугорочне сарадње, потписан је и Оквирни споразум о сарадњи између Удружења подводних активности ,,ТРБ“, Центра за социјални рад Бијељина и Бање ,,Дворови“, којим су се дефинисали основни принципи сарадње у наредном периоду.
 
портал Семберија инфо ( М. Решидовић)